Google+
Home » Administratie » Unde pot depune vasluienii cererile pentru restituirea taxelor auto și când își vor primi banii înapoi

Unde pot depune vasluienii cererile pentru restituirea taxelor auto și când își vor primi banii înapoi

Vasluienii cărora li s-a aprobat restituirea plății fostei taxe auto în baza unor hotărâri judecătorești vor recupera sumele respective la anul. Cei care au de recuperat banii pentru timbrul de mediu îi vor primi însă abia din luna septembrie. Cererile de restituire se depun la organele competente indicate în hotărâri, obligatoriu însoțite de copiile hotărârilor, iar banii se depun în conturile bancare ale solicitanților, împreună cu eventualele dobânzi și cheltuieli cu executarea silită, unde e cazul.

Este vorba despre sumele de restituit reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. În plus, e vorba și de eventualele dobânzi la aceste sume (stabilite de instanță) și de alte cheltuieli făcute cu ocazia executării silite, pentru care la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență (7 august 2017) nu au fost emise decizii de soluționare a cererii de restituire, precum și cele care devin executorii după data de 31 august 2018.

Potrivit normelor, cei aflați în aceste situații trebuie să depună la organul competent cererea de restituire însoțită de copia hotărârii judecătorești definitive. „Pentru sumele de restituit stabilite de către instanța judecătorească, organul competent este organul fiscal central competent sau Administrația Fondului pentru Mediu, după caz, astfel cum este stabilit prin hotărârea judecătorească definitivă”, scrie în norme cu privire la cine este instituția unde se depun cererile.

Spre deosebire de ceilalți solicitanți, cei care au deja decizii definitive de la instanțe vor primi banii în alte perioade. Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018. Timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

În cazul în care s-a stabilit acordarea dobânzii prevăzute de Codul de procedură fiscală, dobânda se calculează conform Codului sau de la data stabilită de instanțe, după caz. Dacă s-a stabilit acordarea dobânzii legale, dobânda se calculează de la data la care solicitantul a plătit sau data stabilită de judecători în hotărâri, după caz.

„Restituirea sumelor cuvenite contribuabililor se efectuează prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire”, scrie în documentul în dezbatere. Dacă se indică un cont bancar greșit, solicitantul va fi informat de către organul unde a depus cererea despre acest lucru.

Și românii care și-au vândut mașina între timp pot cere taxele auto înapoi de la stat. Regulile de restituire a banilor pentru cei care nu au hotărâri judecătorești definitive la acest moment se regăsesc aici.

Atenție! Proiectul privind normele pentru restituirea taxelor auto NU se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, acesta trebuie adoptat și publicat apoi în Monitorul Oficial. (avocatnet.net)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: