Home / Social / Lucian Vasiliu și Dragoș Pătrașcu, într-un dialog cultural inedit, organizat de Academia Bârlădeană

Lucian Vasiliu și Dragoș Pătrașcu, într-un dialog cultural inedit, organizat de Academia Bârlădeană

de Mihaela NICULESCU

„Dialogul cărților cu artele plastice” este titlul sub care s-a desfășurat reuniunea Academiei Bârlădene, care a avut ca invitați speciali doi bârlădeni, nume importante ale culturii românești: Lucian Vasiliu, directorul Editurii „Junimea” și al revistei „Scriptor”, și graficianul Dragoș Pătrașcu, profesor universitar doctor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

Sâmbătă dimineață, în sala de ședințe a Primăriei Bârlad, iubitorii de literatură și artă plastică au participat la un dialog cultural interesant, în care arta tipografică a dialogat cu cea grafică. Dragoș Pătrașcu, unul dintre cei mai importanți graficieni români, și-a prezentat, cu ajutorul videoproiectorului, o parte a lucrărilor sale realizate într-o viață de artist, lucrări de grafică și artă decorativă, pe care le-a creat în atelierele sale din Iași și Sucevița. Deși vine destul de rar la Bârlad, Dragoș Pătrașcu revine cu plăcere și de fiecare dată îl încearcă un sentiment de nostalgie.

Rememorez astăzi o parte din copilăria mea, din adolescența minunată și o parte din tinerețe. Bârladul este unul dintre centrele universului vieții mele. Am crezut că această trăire se va diminua în timp. Nu a fost așa! Când vin la Bârlad îmi aduc aminte de frumusețea inegalabilă a primei părți din viața mea. Erau vremuri grele, tatăl meu a fost deținut politic și a murit la scurt timp după ce a ieșit din închisoare. Nu realizam ce se întâmpla pe plan politic. Tinerețea își spunea cuvântul. Mie mi se părea că totul era minunat – școala, prietenii, profesorii. Cântam la chitară, purtam părul lung, lumea era a noastră. Am încercat ca și cei din generația mea să-mi fac un rost în această țară. Am muncit mult, și eu spun că am reușit. Am avut momente în care am vrut să emigrez. Din fericire, nu am plecat. Spun asta pentru că am cunoscut, cu prilejul expozițiilor din străinătate, artiști emigranți români care au regretat. Foarte puțini au reușit să-și urmeze profesia. Cei mai mulți au eșuat și au renunțat la a mai face artă, adică la domeniul în care s-au pregătit în țară”, a mărturisit celor prezenți Dragoș Pătrașcu.

Graficianul, ale cărui lucrări sunt foarte bine cotate, are o colaborare îndelungată și specială cu Editura „Junimea”, lucrările sale ilustrând coperți de cărți și reviste apărute la editura amintită, condusă de un alt bârlădean – Lucian Vasiliu.

Dragoș Pătrașcu este o natură creatoare și migratoare, este un vehicul al artelor, de aceea am dorit să venim la Bârlad într-un dialog al literaturii de calitate cu grafica de calitate”, a precizat Lucian Vasiliu.

Acesta a făcut o scurtă retrospectivă a activității Editurii „Junimea”, care, la anul, va împlini 50 de ani de existență, prilej cu care se va tipări un album al cărților editate de „Junimea”. Directorul editurii care în 2018 va sărbători semicentenarul a subliniat implicarea bârlădenilor în activitatea „Junimii”, printre care i-a menționat pe Alexandru Philippide, Gheorghe Ivănescu și Cezar Ivănescu, ultimul fiind și unul dintre cei care au condus editura.

La reuniunea Academiei Bârlădene, moderată de profesoara Elena Monu, președinta acestei societăți, au participat autorități locale, membri ai Academiei Bârlădene, dar și bârlădeni pasionați de artă și literatură.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: