Google+
Home » Administratie » Bârladul cheltuie 100.000 de lei pentru întocmirea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă

Bârladul cheltuie 100.000 de lei pentru întocmirea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă

de Mara GRIGORIU

Proiectul, care este impus de Uniunea Europeană, are ca obiectiv general crearea unui sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, proiectat să promoveze dezvoltarea economică și teritorială, dar și să asigure o calitate ridicată a vieții în municipiul Bȃrlad, care se aliniază astfel orașelor. În plus, pe baza lui, administrația locală va putea accesa fonduri europene pȃnă în anul 2020.

Potrivit unui anunț de pe site-ul Primăriei Bȃrlad, municipalitatea colectează date și informații cu privire la toate tipurile de transport, în vederea realizării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Bȃrlădenii cu spirit civic sunt invitați să-și cheltuie cu folos 15 – 20 minute din timpul lor, pentru a completa un chestionar online, referitor la dezvoltarea transportului public, îmbunătățirea siguranței și securității în circulație, calitatea mediului, creșterea eficienței economice și îmbunatățirea calității mediului urban.

Acestea sunt temele cele mai importante care vor fi abordate în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Bȃrlad, iar pȃnă în luna decembrie 2017 vor fi analizate și prioritizate (!) o serie de investiții care asigură implementarea proiectului.

Întrebările la care trebuie să răspundă cei interesați de tematica dezvoltării unui transport sustenabil, cel puțin pe hȃrtie, dacă nu și în practică, privesc opțiunile de transport public ale bȃrlădenilor, rutele care permit accesul acestora la destinații și servicii esențiale, modernizarea străzilor, decongestionarea zonelor critice, crearea de piste de bicicliști și de trotuare pentru pietoni, precum și folosirea unor sisteme moderne de monitorizare a traficului.

Mai mult, cetățenii își pot spune părerea despre poluarea fonică și cea a aerului, despre emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie din Bȃrlad, și pot lăsa comentarii în legătură cu modul în care consideră că poate fi îmbunătățită eficiența și rentabilitatea transportului de persoane și de mărfuri, și despre cum contribuie Primăria la creșterea atractivității și calității mediului urban.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă scoate 100 mii de lei din vistieria Bȃrladului

De fapt, scopul PMUD este proiectarea unui mediu urban în beneficiul cetățenilor, economiei și comunității în general, astfel că acest plan este destinat să contureze strategii, inițiative de politici, proiecte cheie și prioritați în vederea unui transport durabil, care să susțină creșterea economică și durabilă, din punct de vedere social și al protecției mediului.

Primăria Bȃrlad lucrează, așadar, la un document… strategic. Rămȃne de văzut cum anume va fi modelat traficul de la nivelul municipiului, cum vor fi rezolvate problemele care țin de accesibilitate și conectivitate, atunci cȃnd vine vorba despre mijloacele de transport în comun, cum va fi îmbunătățit nivelul de siguranță și securitatea în trafic, ce soluții de transport de persoane și de mărfuri vor fi promovate, pentru a reduce poluarea atmosferică și fonică, și pentru a atenua schimbările climatice, toate acestea corelate cu costurile care vor fi suportate de municipalitate și de bȃrlădeni.

Aleșii Bârladului au aprobat, încă din ședința de Consiliu Local din luna ianuarie, proiectul care viza „alocarea fondurilor necesare întocmirii Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, ca primă etapă în pregătirea de proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020”. PMUD ușurează bugetul local de suma de 102.000 lei, legislația în vigoare obligȃnd unitățile administrativ-teritoriale urbane să realizeze acest document.

Comments

comments

About Simona Vasile

One comment

  1. nebuni inconstienti! pe bune, avem un primar cel mai naspa ever!

%d blogeri au apreciat: