Google+
Home » Administratie » Activitatea Primăriei Oșești, blocată de Judecătoria Vaslui

Activitatea Primăriei Oșești, blocată de Judecătoria Vaslui

Activitatea Primăriei Oșești este blocată de Judecătoria Vaslui de aproape două săptămâni. Deși Didi Alexandroae a fost ales primar, instanța nu i-a validat mandatul pe motiv că nu s-ar fi prezentat la termenul la care fusese citat în instanță. Anterior alegerilor din 5 noiembrie, prefectul i-a eliberat din funcție pe primar și viceprimar, ambii interimari, astfel încât nimeni nu a mai avut dreptul legal să semneze vreun document, inclusiv cel de plată al salariilor către angajați și însoțitorii persoanelor cu handicap.

Blocaj total în comuna Oșești, după alegerile locale din 5 noiembrie. Deși postul de primar a fost câștigat de către unul dintre candidați, acesta nu poate să-și preia atribuțiile întrucât mandatul său nu a fost validat de către instanță, așa cum prevede legea. Astfel, Didi Alexandroae (PSD) a rămas ”la mâna” Judecătoriei Vaslui, după ce foștii săi colegi de partid la PNL au contestat rezultatul alegerilor. În consecință, activitatea întregii comune a fost paralizată întrucât nimeni nu mai are dreptul legal să le elibereze vreun document. Mai mult decât atât, aproximativ o sută de angajați ai primăriei, printre care și însoțitorii persoanelor cu handicap, nu-și pot primi salariile pe motiv că nu are cine să le semneze statele de plată.

Scandalul în comuna Oșești a început cu aproximativ două săptămâni înainte de alegerile locale parțiale din 5 noiembrie. Totul a pornit de la trecerea primarului interimar Didi Alexandroae de la PNL la PSD pe motiv că, pe viitor, dacă va rămâne pe funcție, va avea nevoie de susținerea celor de la Consiliul Județean, instituție a cărui conducere este una monocoloră, respectiv social-democrată. În consecință, Organizația Județeană PNL a decis excluderea din partid a lui Alexandroae, ceea ce a condus, automat, și la pierderea de către acesta a postului de consilier local. După îndelungi amânări, Prefectura Vaslui a emis un ordin de încetare a mandatului de consilier, și implicit, de primar interimar, a lui Didi Alexandroae, cu două zile înainte de alegerile locale. Prin același ordin al prefectului, a încetat de drept și funcția de viceprimar a celui împuternicit de către consilierii locali. În consecință, Primăria Oșești a rămas fără niciun fel de șef astfel încât nici documentele nu a mai are cine să le semne de la acea dată.

Nemulțumiți de rezultatul alegerilor în care au pierdut la o diferență de doar 19 voturi, liberalii au contestat scrutinul în instanță. În consecință, Judecătoria Vaslui a trebuit să analizeze contestația și, după două zile de la scrutinul din 5 noiembrie, magistrații au respins plângerea celor de la PNL. Astfel, Didi Alexandroae a devenit, cel puțin teoretic, primar al comunei Oșești. Numai că, pentru aceasta, era necesar emiterea unei hotărâri a instanței. Pentru aceasta, Judecătoria Vaslui l-a citat pe noul edil la sediul primăriei, document care a ajuns în posesia lui Didi Alexandroae mult prea târziu pentru a se prezenta în fața judecătorilor, respectiv cu o zi înainte de termenul stabilit de instanță. Drept urmare, magistrații au amânat validarea alegerilor de pe 14 noiembrie, când fusese stabilit termenul inițial, pe 29 noiembrie.

Nemulțumit de termenul stabilit de instanță, Didi Alexandroae a contestat decizia Judecătoriei Vaslui, în condițiile în care întreaga activitate a primăriei a fost blocată.

Nu vorbesc acum despre funcția mea. Este vorba despre întreaga activitate a primăriei, care este blocată de mai bine de două săptămâni. Nu se mai eliberează niciun document, iar salariile sunt blocate. Angajații trebuiau să-și primească lefurile încă de pe 10 noiembrie, însă nu s-a putut pentru că nu a avut cine să le semneze statele de plată”, ne-a declarat primarul comunei Oșești, Didi Alexandroae.

Pentru a debloca situația, noul edil al Primăriei Oșești a contestat în instanță termenul stabilit de către Judecătoria Vaslui pentru validarea mandatului său. Contestația sa a fost motivată de faptul că Legea 215/2001 privind administrația publică locală prevede că rezultatul alegerilor locale trebuie validate de către instanță în termen de maxim 20 de zile de la data scrutinului. În cazul de față, alegerile locale din 5 noiembrie trebuie validate până pe 25 noiembrie, iar Judecătoria Vaslui a stabilit termen pentru 29 noiembrie 2017. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: