Google+
Home » Social » Planetariu pentru nevăzători la Muzeul „Vasile Pârvan”din Bârlad

Planetariu pentru nevăzători la Muzeul „Vasile Pârvan”din Bârlad

Bârlădenii sunt așteptați sâmbătă, de la ora 11.00 la Muzeul Vasile Pârvan, pentru a participa la inaugurarea planetariului pentru nevăzători.

Planetariul pentru nevăzători reprezintă o construcție specială, formată dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă desupra, ce conține o cupolă pe care sunt în interior, fixate constelațiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. În interiorul structurii modulare este un fotoliu reglabil pe înălțime și pe orizontală, cu posibilitatea rotirii la 360 grade. Un ghid audio însoțitor este secretul succesului” acestui planetariu pentru nevăzători.

Planetariul pentru nevăzători este un proiect unic cu caracter național, inițiat de Complexul Astronomic Baia Mare și finanțat cu ajutorul AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul se mai desfășoară și în Baia Mare, Galați, Constanța, București, Craiova și Cluj-Napoca.

 “Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor pornește dintr-un punct fix, de bază, direcția nordului, indicată de cupolă. Apoi din poveste în poveste, din descriere în descriere, este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelații și reverberația culturală pe care o poartă. Ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele android sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com”, a declarat Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul și Observatorul. Astronomic al Muzeul „Vasile Parvan” și coordonatorul Astroclubului Perseus. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: