Google+
Home » Administratie » Centrul de Informare Turistică Bârlad mai are doar un singur angajat

Centrul de Informare Turistică Bârlad mai are doar un singur angajat

de Mihaela NICULESCU

După doi ani de la înființarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Bârlad, acesta încearcă să își dovedească eficiența, dar nu prea reușește. Acum a rămas cu un singur angajat, după ce unul dintre ei și-a dat demisia.

A trecut un an de atunci și în ciuda referatelor făcute la Primărie în care se solicita angajarea celei de-a doua persoane, primarul Boroș nu a luat nici un fel de măsură. Așa se face că bârlădenii constată că în anumite zile, uneori chiar pe o perioadă mai lungă, Centrul aflat la intrarea în Grădina Publică, este închis. Unii nici nu știu că funcționează. Explicabil, de vreme ce referentul centrului trebuie să se ocupe singur de birocrație, să mai încheie parteneriate cu anumite instituții, să fie și ghid turistic și să-și mai permită și luxul de a-și lua concediu de odihnă. Dacă, în cea mai scurtă perioadă de timp, Centrul nu va mai avea măcar un angajat, cei care vor dori să viziteze orașul vor rămâne din nou cu ochii în soare.

În ciuda faptului că micuțul chioșc în care funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică pare a fi mai mult pustiu, activitatea acestuia este totuși menținută pe linia de plutire. Andreea Munteanu, singura angajată a Centrului, se preocupă de realizarea unui proiect de voluntariat “Voluntar pentru C.N.I.P.T” și și-a propus să contacteze liceele în căutare de voluntari.

Încercăm să facem cunoscut CNIPT în școli și licee și să convingem tinerii să facă voluntariat, un demers reciproc avantajos. Elevii vor învăța să primească turiștii, îi vor însoți, vor afla ce trebuie să facă un ghid și ulterior vor oferi informații utile vizitatorilor. Orașul nostru și zona din jur sunt destul de ofertante sub aspectul obiectivelor turistice, e adevărat unele nefiind puse în valoare. Am încheiat deja parteneriate cu două licee, «Eminescu» și «Cuza», acolo unde există clase de Turism, în paralel cu voluntariatul vom putea acorda consultanță elevilor pentru a face orele de practică. În acest fel ajutându-i pe ei, dar în egală măsură și pe noi”, ne-a declarat Andreea Munteanu.

Anul trecut, 1.000 de turiști, preponderent români, au apelat la CNIPT Bârlad, dar centrul a fost solicitat și de vizitatori din Australia, Franța, Anglia și Germania. Activitatea Centrului ar putea fi resuscitată prin organizarea de excursii cu ghid, numai că acest lucru nu este posibil pentru că singurul ghid, adică singurul angajat, este și contabil și programator și referent. Oricât ar face singur, nu poate aduce eficiența Centrului la nivelul la care ar trebui să fie.

În 2014, administrația locală și-a asumat construirea acestui obiectiv, realizat în proporție de 98,5% cu fonduri europene. Și-a asumat evident și personalul care trebuie să deservească acest centru, dar acum se pare că a uitat de el. CNIPT Bârlad a fost inaugurat în noiembrie 2016, se află în subordinea Consiliului Local Bârlad și funcționează sub directa coordonare a secretarului Primăriei.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: