Home / Administratie / Nervi întinși la maximum pentru patronii vasluieni – Firmele care nu negociază cu angajații noile contracte de muncă pentru mutarea contribuțiilor riscă amenzi de până la 10.000 lei

Nervi întinși la maximum pentru patronii vasluieni – Firmele care nu negociază cu angajații noile contracte de muncă pentru mutarea contribuțiilor riscă amenzi de până la 10.000 lei

Începȃnd din această săptămȃnă și pȃnă pe 20 decembrie toți angajatorii sunt obligați să negocieze cu salariații noile contracte de muncă, privind mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, după cum prevede Ordonanța de Urgență 82 / 2017, adoptată recent de Guvern. Patronii care nu inițiază negocierea vor fi sancționați conform Legii dialogului social, cu amenzi care pot ajunge până la 10.000 lei, dar nu sunt, însă, obligați să majoreze salariile brute ale angajaților, astfel încât venitul net să nu scadă în urma mutării contribuțiilor.

Îngrijorare maximă pentru vasluieni, deopotrivă angajați și angajatori! Dacă primii riscă să rămȃnă fără loc de muncă, după ce Guvernul a dat undă verde experimentului fiscal care prevede mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, nici pentru patroni veștile nu sunt deloc bune. Deși Ordonanța de Urgență 82 / 2017 nu obligă angajatorul să ia în calcul creșterea salariului brut, acesta este obligat să se așeze la masa negocierilor și să discute cu angajații. Altfel, riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, pentru neînceperea negocierii colective în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017.

Și în situația în care angajații nu au un contract colectiv de muncă, adică la firmele cu un număr mai mic de angajați, angajatorul este obligat să inițieze negocierea la nivel colectiv. În acest caz, “vor participa la negociere reprezentanții salariaților, împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților”, se arată în Ordonanță.

Mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, un talmeș-balmeș care pune pe butuci economia județului Vaslui

Efectele aplicării Ordonanței de Urgență a Guvernului vor fi sumbre pentru județele sărace, unde mediul de afaceri se zbate să supraviețuiască de la o lună la alta, cu angajați puțini și costuri de producție și distribuție ridicate. Vasluiul va resimți din plin aceste efecte, încă din primele luni ale anului viitor. Patronii care vor dori să mențină cel puțin aceleași salarii nete ale angajaților, după mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, vor trebui să majoreze salariul brut al salariaților, din anul 2018. Mulți dintre angajatorii vasluieni și-au făcut deja calculele, iar rezultatul este că angajații lor au fost sfătuiți fie să-și caute alte locuri de muncă, fie să accepte noile condiții: bani mai puțini la salariu, dar garanția unui venit sigur.

Reprezentanții Ministerului Muncii dau asigurări că angajatorii nu vor avea parte de piedici birocratice suplimentare. Termenul de transmitere a modificărilor făcute de firme la Registrul general de evidență a salariaților (Revisal) va fi extins la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării contractelor de muncă, și va fi valabil indiferent dacă modificarea se produce în urma încheierii unui act adițional la contractul individual de muncă sau a emiterii unei decizii a angajatorului. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Silvicultorii finalizează în această lună preluarea în pază a pădurilor private

Direcția Silvică (DS) Vaslui își ...

Egalitate între Iohannis și Dăncilă într-o secție de votare din Vaslui care a funcționat doar pentru o garsonieră

Principalii contracandidați la alegerile președințiale, ...

Peste 100 de pacienți internați la Spitalul „Elena Beldiman” au solicitat urna mobilă pentru a-și exercita dreptul de vot

Pacienții Spitalului „Elena Beldiman” din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: