Home / Justitie / Au să plătească pentru că s-au încumetat să urce la volan deși erau băuți

Au să plătească pentru că s-au încumetat să urce la volan deși erau băuți

În urma controalelor în trafic, polițiștii vasluieni au depistat săptămâna trecută patru bărbați care conduceau sub influența băuturilor alcoolice.

Un bărbat de 49 de ani, din orașul Murgeni, a fost depistat joi în timp ce conducea un autoturism pe D.J 244 B, în localitatea Murgeni, deși se afla influența băuturilor alcoolice. Cel în cauză avea o concentrație de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor de sânge.

Polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene au depistat un bărbat de 47 de ani, din municipiul Vaslui, în timp ce conducea un autoturism pe D.J 247, pe raza comunei Zăpodeni, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Fiind testat cu aparatul etilotest, acesta a indicat o valoare de peste 1,13 mg /l alcool pur în aerul expirat.

Pe D.J 245 E, pe raza localității Bulboaca, polițiștii au identificat în trafic un bărbat de 51 de ani, din comuna Deleni care conducea un autoturism cu o alcoolemie de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la unitatea medicală pentru recoltarea de mostre biologice.

De asemenea, polițiștii rutieri au identificat pe strada Hușului din municipiul Vaslui un bărbat de 28 de ani, din comuna Delești, care conducea mașina deși se afla sub influența alcoolului. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Față de aceste persoane, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, faptă prevăzută de Codul penal.

Polițiștii recomandă vasluienilor să fie responsabili în trafic. Consumul de alcool scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici și auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor. Pentru evitarea unor tragedii aceștia desfășoară permanent activități, pe toate drumurile publice, pentru descurajarea celor care intenționează să conducă autovehicule sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, dar și pentru tragerea la răspundere a celor care încalcă legea și pun în pericol siguranța traficului rutier.

În cazul depistării unui conducător auto aflat sub influența băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentrația de alcool, fapta se poate încadra ca infracțiune sau contravenție. Fapta este contravenție atunci când aparatul alcooltest afișează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancționează cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Se consideră infracțiune atunci când aparatul alcooltest afișează o valoare de peste 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară și i se întocmește dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează! Atenție șoferi! Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluție, întrucât legea prevede o sancțiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste 2,6 milioane de persoane au tranzitat Vama Albița în primele nouă luni din 2019

În primele nouă luni ale ...

Polițist vasluian arestat pentru corupție

Astăzi, ofițerii de poliție judiciară ...

Sancțiuni de 51.000 de lei agenților economici din Bârlad

Polițiștii de investigare a criminalității ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: