Google+
Home » Sport » Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, invitat la gala de deschidere a Turneului Regilor de la București

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, invitat la gala de deschidere a Turneului Regilor de la București

Opt profesori vasluieni, printre care și Constantin Grosu, președintele Asociației Județene de Șah Vaslui, au fost prezenți vineri la deschiderea Turneului Regilor de la București, ca urmare a invitației primite de Centrul Școlar de Educație Incluzivă (C.S.E.I) „Elisabeta Polihroniade” Vaslui.

Cu ocazia evenimentului dedicat memoriei fostei campioane Elisabeta Polihroniade a avut loc și lansarea de carte a volumului „Amândoi”, autor Dan Gabără. Președintele ACS Elisabeta Polihroniade a adus astfel un omagiu Elisabetei Polihroniade, prin 100 de poezii dedicate acesteia. Cele mai multe au fost scrise în timpul vieții Elisabetei Polihroniade și citite, la eveniment, de către aceasta. Prezentarea a fost făcută de criticul literar Horia Gârbea, care a și moderat toată acțiunea. A mai intervenit și omul de cultură Emil Lungeanu cu o prezentare deosebită, dar și academicianul Constantin Bălăceanu – Stolnici. Acesta a apreciat calitatea artistică a volumului lui Dan Gabără și a elogiat activitatea Elisabetei Polihroniade, performanțele acesteia, dar și calitățile ei umane. Toate discuțiile au fost intercalate cu recitări din poeziile lui Dan Gabără de către actori cunoscuți, printre care Tora Vasilescu și Doina Ghițescu.

Un moment aparte, emoționant, a fost cel în care Maria Labiș, sora poetului Nicolae Labiș, a relatat o idilă pe care a avut-o Elisabeta Polihroniade în tinerețe cu poetul, lucru neștiut până acum. Nicolae Labiș i-a dedicat șahistei o poezie pe care aceasta a tot căutat-o în zadar ani îndelungați printre filele cărților. Maria Labiș a recitat posibile versuri de dragoste scrise de fratele ei pentru Elisabeta Polihroniade. Prezentarea de carte s-a încheiat cu un cuvânt al lui Dan Gabăr, care a fost foarte explicit în ce privește atașamentul acestuia față de Elisabeta Polihroniade. Ultimele cuvinte din expunerea lui au fost : “Elisabeta, te iubesc!”. Autorul a spus că va încerca să mai editeze o carte, în prelungirea celei scrise, cu care a debutat.

Evenimentul a avut loc la hotelul Marshal Garden, a cărui sală “Panoramic” a fost plină cu fel și fel de artiști. Printre aceștia pictorul sibian Eugen Dornescu, care i-a dăruit Elisabetei Polihroniade un tablou după care a fost ilustrată coperta volumului lui Dan Gabără. Au mai participat muzicieni de la ansamblul “Ciocârlia”, împreună cu Lupu Rednic. Dar și profesorii lui Dan Gabără de la Facultatea de Transporturi, pe care a absolvit-o cu mulți ani în urmă. Au fost prezenți și ambasadorul Rusiei în România, conducerea FIDE, Federația Română de Șah prin președintele Sorin Iacoban și vicepreședintele Vladimir Danilov. A fost prezentă și Elena Ionescu, sora Elisabetei Polihroniade, care participă la acțiunea aceasta cu fiecare ocazie. La eveniment a fost prezent și Alexander Kostiev, președintele Uniunii Internaționale a Șahului în Școală.

După prezentarea de carte a fost gala de deschidere a Turneului Regilor, la care a luat cuvântul marele maestru Anatoly Karpov. Au mai fost prezenți reprezentanții Romgaz și diverse personalități politice.

Șahiștii vasluieni s-ar putea confrunta la anul cu moldoveni, ruși, ucrainieni, turci sau englezi

Profesorii vasluieni au avut o discuție foarte interesantă cu maestrul internațional Corina Peptan, Bogdan Deac și alți șahiști români de calibru. Dar și cu rusul Anatoly Karpov și chinezul Wei Yi.

“A fost o manifestare foarte frumoasă și toți cei prezenți au fost plăcut impresionați de organizare. Alături de Dan Gabără o contribuție importantă a avut-o și Stelian Azimioară. Totul a fost la superlativ, atât manifestarea destinată debutului președintului Dan Gabără, cât și festivitatea de deschidere a Turneului Regilor. Ne bucurăm că am primit cărți cu autograf din partea autorului. Alexander Kostiev, Anatoli Karpov și Corina Peptan s-au declarat impresionați de faptul că acești copii cu dizabilități participă cu succes și li s-a părut extraordinar faptul că putem concura cu școlile de masă. Am primit promisiuni de ajutor de la federație că vom fi sprijiniți în inițiativa noastră de a transforma acest concurs în unul internațional la anul. Ar trebui să participe șahiști din patru țări. Cu cei din Republica Moldova am mai colaborat, avem discuții și cu o școală din Ucraina, domnul Iacoban ne facilitează prezența unei școli din Rusia și sperăm să participe și o școală din Turcia. Dacă nu am putea apela la reluarea legăturii cu o școală din Anglia, cu care am avut un parteneriat”, a declarat pentru Est News Doinița Grigore, profesoară la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui.

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui reușește an de an să aibă rezultate deosebite la Olănești, în cadrul Concursului Național Școlar de Șah “In Memoriam” Elisabeta Polihroniade. Anul trecut un vasluian de la CSEI “Elisabeta Polihroniade” Vaslui a luat locul trei, cu un punctaj foarte bun. Din șapte runde a pierdut doar una. An de an însă vasluienii obțin rezultate deosebite. Acum doi ani au obținut un loc 6 și un loc 8.

Turneul Regilor se desfășoară la Mediaș. Astăzi va avea loc premierea. (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: