Google+
Home » Administratie » Guvernul și ANAF, cu mȃna în buzunarele vasluienilor care muncesc în străinătate. Iată ce ”cadou” îi așteaptă de la 1 Decembrie

Guvernul și ANAF, cu mȃna în buzunarele vasluienilor care muncesc în străinătate. Iată ce ”cadou” îi așteaptă de la 1 Decembrie

Data de 1 Decembrie este termenul-limită până la care românii plecați peste hotare sunt obligați să prezinte documentele necesare pentru schimbarea rezidenței fiscale, conform Ordonanței de Guvern 30 / 2017. Dacă refuză sau nu ajung la timp la sediile ANAF, aceștia sunt pasibili de amendă.

Legislația în vigoare îi obligă pe toți românii care au părăsit țară după 30 ianuarie 2012 să își schimbe rezidența fiscală în țara unde lucrează. Același lucru trebuie să îl facă și românii care au plecat înainte de anul 2012, dar care au mai obținut venituri și din România.

Asta înseamnă că miile de vasluieni plecați la muncă în străinătate riscă să plătească amenzi de 50 – 100 lei, dacă nu vor completa, în următoarele trei zile, formularul ANAF, și nu vor cere schimbarea rezidenței fiscale. Și nu doar o dată, ci în două exemplare!

Unul dintre formulare va fi depus personal sau prin împuternicire la registratura organului fiscal unde persoana respectivă a avut domiciliul fiscal, sau se poate trimite prin poștă, cu confirmare de primire, la ANAF, la departamentul pentru „evitarea dublei impuneri”, iar al doilea exemplar se păstrează ca dovadă.

Pe lângă acest formular, vasluienii sunt obligați să prezinte și următoarele documente, traduse: certificat de rezidență fiscală, copie după contractul de muncă, copie după contractul de casă, copie CI sau pașaport, copie card de sănătate și copie carnet de conducere, dacă este emis de țara respectivă.

La solicitarea romȃnilor aflați peste granițe, revoltați și nemulțumiți de decizia Guvernului de la București, Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a cerut ca formularele să se poată transmite și online. Deocamdată, nu a primit, însă, din partea Guvernului un răspuns favorabil.

Pentru că romȃnii din străinătate nu știu ce trebuie să facă în privința schimbării rezidenței fiscale, FADERE a solicitat prim-ministrului Mihai Tudose amânarea intrării in vigoare a Ordonanței 30 / 2017 cu cel puțin 6 luni. Mai mult, organizația a cerut demararea unei campanii de informare a românilor din dispora cu privire la noul Cod fiscal, schimbarea rezidenței fiscale și aplicarea Ordonanței 30 / 2017.

„Nu este cinstit ca cel mai mare investitor al României din ultimii 10 ani – 55 de miliarde trimise în ultimii 10 ani, să fie călcat încă odată în picioare de Statul Român“, au declarat reprezentanții FADERE.

Și romȃnii care vor să părăsească țara după data de 1 ianuarie 2018, pentru mai mult de 180 de zile, trebuie să anunțe ANAF, înainte cu 30 de zile de plecare, potrivit noului Cod Fiscal.

Deși, la nivelul județului Vaslui, nu există date oficiale cu privire la numărul exact al persoanelor plecate la muncă peste hotare, se estimează că în jur de cȃteva mii de vasluieni au domiciliul în străinătate. Reprezentanții de la Protecția Copilului vorbeau, în primăvara anului trecut, de aproximativ 5.000 de copii vasluieni care au cel puțin un părinte plecat din țară. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: