Home / Administratie / AJOFM Vaslui a organizat anul acesta 29 cursuri de formare

AJOFM Vaslui a organizat anul acesta 29 cursuri de formare

Anul acesta Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui a organizat 29 cursuri de formare, la care au fost înscriși 538 cursanți șomeri și 31 deținuți din Penitenciarul Vaslui.

79 au avut sub 25 de ani, 85 au avut între 25 și 35 de ani și 160 au avut între 35 și 45 de ani, iar 215 au avut peste 45 de ani, dintre care 35 au avut peste 55 de ani. Din punct de vedere al studiilor 284 au studii primare, gimnaziale sau profesionale, 221 au studii liceale și postliceale și 33 șomeri au studii superioare.

Dintre cele 29 de cursuri 21, cu 373 șomeri și 14 deținuți, au fost organizate în parteneriat cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Brașov. Patru cursuri, cu 61 șomeri și 17 deținuți, au fost organizate în parteneriat cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj. Patru cursuri, cu 104 șomeri înscriși, cu furnizori de formare profesională autorizați.

Din cauza unor probleme, care au blocat derularea procedurii de achiziție, întâmpinate de Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Brașov căruia îi este arondată AJOFM Vaslui deschiderea cursurilor de calificare nu a fost posibilă până la jumătatea lunii septembrie 2017.

În luna noiembrie 2017 AJOFM Vaslui a deschis 3 cursuri de calificare/recalificare pentru 61 de șomeri. La Vaslui un curs de agent de securitate pentru 22 de șomeri. La Bârlad un curs de pizzar pentru 25 de șomeri și un curs de manichiurist pedichiurist pentru 14 șomeri.

În luna decembrie 2017 AJOFM Vaslui își propune deschiderea unui curs de barman pentru 24 de șomeri.

În primele zece luni ale acestui an au fost finalizate 29 de cursuri, din care: 18 cursuri începute și finalizate în anul 2017, cu 380 șomeri înscriși și 320 de șomeri absolvenți; 11 cursuri începute în anul 2016 și finalizate în anul 2017, la care au fost înscriși un număr de 182 cursanți și au absolvit 154. Din cei 88 șomeri care nu au absolvit cursurile finalizate în anul 2017, unii s-au retras din motive de sănătate (medical), o parte s-au angajat și au renunțat la curs, iar alții au fost exmatriculați pentru absente nemotivate. În perioada 01.01.2017 – 31.10.2017 s-au încadrat în muncă un număr de 370 absolvenți ai cursurilor de formare profesională. Rata de plasare a absolvenților la 12 luni de la absolvire este aproximativ 44% din numărul total de absolvenți”, a precizat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.

Cursurile de calificare/ recalificare se adreseazã persoanelor cu niveluri diferite de pregătire: învațâmânt obligatoriu (inclusiv persoane care nu au absolvit învãțământul obligatoriu – la cursurile de nivel 1 de calificare); școli de arte și meserii; școli profesionale; liceu sau studii superioare pentru o gamã variatã de meserii / ocupații din care amintim: agent de securitate, coafor, contabil, cusător din piele și înlocuitori, formator, frizer, infirmieră, inspector în domeniul sănătății și securității în muncă, inspector (referent) resurse umane, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, lucrător în comerț, lucrător în structuri pentru construcții, zugrav și altele.

Formarea profesională este o măsura activă definitorie pentru desăvârșirea profilului profesional al oricărei persoane aflate în căutare de loc de muncă, știut fiind faptul că prin asigurarea creșterii și diversificării competențelor profesionale ale șomerilor se ating, concomitent, două obiective specifice: satisfacerea cererilor imediate pe piața muncii și creșterea șanselor de ocupare în munca a șomerilor.

Beneficiari ai programelor de formare profesională organizate gratuit de AJOFM Vaslui pot fi orice persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care nu realizează venituri sau care realizează venituri din activități autorizate potrivit legii, mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare ( în valoare de 500 lei) și se află în una din mai multe situații. Este vorba de persoane care după absolvirea unei instituții de învățământ nu au putut ocupa un loc de muncă; care au obținut statutul de refugiat sau alta formă de protecție internațională; cetățeni străini sau apatrizi care au fost încadrați în muncă sau au realizat venituri in România; persoane care nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenție; care au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; persoane care au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă după pensionarea pentru invaliditate; persoanele aflate în detenție care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei.

Șomerii care beneficiază gratuit de servicii de formare profesională beneficiază de pregătire teoretică și practică pe toată durata cursului și să susțină, gratuit, de cel mult două ori examenul de absolvire la finalizarea cursului. Mai beneficiază de rechizite și materiale de instruire; dacă este cazul de echipament de protecție pe timpul instruirii practice; pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult patru deplasări în cursul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire; de consultații medicale, analize medicale și teste necesare frecventării cursului.

Șomerii care beneficiază gratuit de servicii de formare profesională au o serie de obligații. Să participe la toate activitățile cuprinse în programul de formare profesională și îndeplinește toate cerințele prevăzute de acesta; să restituie cheltuielile efectuate de agenție pentru serviciile de formare profesională, dacă nu se prezintă la primul examen de absolvire sau la reexaminare, cu excepția cazului în care neprezentarea se datorează unor motive neimputabile persoanei; să restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesională dacă după absolvire refuză nejustificat încadrarea în munca oferită de agenție, după caz. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Noi sensuri unice pe cinci străzi din Vaslui pentru fluidizarea traficului rutier

Autoritățile vasluiene au decis să ...

Care sunt localitățile din județul Vaslui care rămân fără curent electric zilele acestea

Astăzi curentul electric va fi ...

Un Dorel cu TIR de București a blocat ore întregi o bandă de circulație pe DN 24, la ieșirea din Muntenii de Sus

Un șofer cu un TIR ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: