Home / Social / Atenție, părinți! – Pentru adolescenții vasluieni, pericolul vine din mediul online

Atenție, părinți! – Pentru adolescenții vasluieni, pericolul vine din mediul online

Jignirile, amenințările, hărțuirea și abuzul sunt cele mai dese fenomene care au loc pe cele mai populare rețele de socializare, acolo unde adolescenții și tinerii își petrec majoritatea timpului. Agresiunile online, despre care părinții deseori nu află niciodată, pot avea ca rezultat schimbări comportamentale grave, cu efecte pentru toată viața.

Patru din cinci adolescenți din Romȃnia, cu vȃrsta sub 18 ani, recunosc că au fost ținta hărțuirilor în mediul online, potrivit unui studiu publicat recent de o companie românească producătoare de soluții de securitate cibernetică. Cei mai predispuși la astfel de atacuri sunt copiii și tinerii din familiile cu posibilități financiare limitate și cei care provin din medii dezorganizate, respectiv cei din regiunile sărace, cum e și cazul județului Vaslui.

Aspectul fizic, pasiunile și situația materială sunt principalele motive pentru care tinerii ajung să fie agresați pe rețelele de socializare. Cel mai adesea, adolescenții primesc mesajele de amenintare și cele negative pe canale private, în comentarii publice la fotografii, iar cȃteodată devin victime ale furtului de identitate.

Armele de atac folosite pe internet vizează, în primul rȃnd, înfațișarea și felul în care se îmbracă tinerii (67%), hobby-urile și preocupările de zi cu zi (30%), starea financiară a familiei din care provin (13%), rezultatele de la școală (12%) și orientarea sexuală (8%).

Grav este că, potrivit studiului, peste două treimi dintre cei hărțuiți nu discută cu nimeni despre incident, invocȃnd motive precum teama, lipsa de încredere că ar putea schimba ceva sau faptul că nu consideră necesar să implice și alte persoane, mai ales părinții, deși sunt conștienți că au fost agresați.

65% dintre tineri recunosc că au fost direct marcați de hărțuirea suferită online și au constatat inclusiv schimbări comportamentale involuntare, care au urmat agresiunii. Este vorba despre scăderea încrederii în sine, izolarea față de colegi, semne de apatie și depresie, consum de alcool sau droguri.

În plus, adolescenții care au asistat la un astfel de atac online, fără să fie agresori sau victime, admit că nu au povestit niciunui adult despre incident și nu au luat niciun fel de măsuri pentru a stinge conflictele de pe rețelele de socializare. Teama de a nu fi umiliți, la rȃndul lor, și indiferența tinerilor sunt principalele motive pentru care incidentele online nu ajung aproape niciodată să fie investigate de către adulți sau discutate cu aceștia.

Gravitatea agresiunilor din mediul online nu mai poate fi ignorată, sunt de părere psihologii. Efectele la nivel psihologic și social ale fenomenului de cyberbullying sunt severe și de lungă durată. Adolescenții traumatizați ajung să privească societatea ca pe un spațiu al urii îndreptate împotriva lor și, dacă nu își găsesc persoane de încredere sau aliați (părinți, rude, profesori sau colegi), care să le ofere suport necondiționat și confortul de a comunica despre incidentele petrecute online, pot ajunge ușor la stări de depresie, anxietate și stres în privința utilizării ulterioare a dispozitivelor electronice cu conexiune la internet.

Psihologii susțin că adolescenții trebuie să fie îndrumați să blocheze și să raporteze abuzatorii de pe rețelele de socializare, și să își schimbe parolele sau numărul de telefon, pentru a stopa intervențiile directe ale agresorului. Rolul părinților rămȃne unul important, aceștia trebuie să fie foarte atenți la comportamentul copiilor și să ia măsuri de îndată ce ei arată primele semne de vulnerabilitate. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Un TIR plin cu cereale s-a răsturnat la Popeni. Șoferul a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgență Bârlad

Un autotren plin cu cereale ...

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: