Home / Sanatate / În perioada sărbătorilor, DSVSA Vaslui întețeste controalele

În perioada sărbătorilor, DSVSA Vaslui întețeste controalele

Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Vaslui va întreprinde în perioada următoare măsuri suplimentare asupra modului în care se produc, depozitează, transportă și valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum și alte produse de origine animală. Aceste controale vor avea loc în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional comercializarea și consumul unor cantități de alimente de origine animală crește considerabil.

În baza unui program de lucru stabilit de directorul executiv Mitiu Ciupilan, s-au constituit echipe mixte care verifica, în acesta perioada, modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Totodată, la nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, al LSVSA , al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și SCOSA teritoriale a fost asigurată permanența. Este afișat programul de lucru, a fost afișat și popularizat numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta: 023542112, fax-ul: 0235421278 și e-mailul : office-vaslui@ansvsa.ro. Prin intermediul acestora vasluienii pot sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Această decizie a fost luată și pentru a facilita cetățenilor fie accesul la informații, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de apariția unor focare de pestă porcină africană în țările vecine (Republica Moldova și Ucraina) , conform datelor publicate de către Oficiul Internațional pentru Epizootii (OIE), pentru prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul României este necesară aplicarea unor masuri de monitorizarea circulației pe teritoriul României ( în special în județele de graniță) a porcinelor destinate sacrificării, respective pe întregul traseu de la ferme/exploatații de porcine către abatoarele autorizate sanitar veterinar .

În timpul controalelor, se vor verifica mai multe aspecte. Modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din târgurile de animale în ceea ce privește mișcarea animalelor, bunăstarea în timpul transportului, documente însoțitoare și respectarea interdicției vânzării de porci în târguri în contextual pestei porcine africane care evoluează la granița României cu Ucraina și Republica Moldova. De asemenea originea produselor (documente din care să rezulte că unitatea de proveniență este înregistrată/autorizată sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezența etichetelor complete și lizibile, calitatea ambalajului și a respectării condițiilor de transport după caz). Se va verifica conformitatea înscrisurilor de pe etichetă (în special termenul de valabilitate și temperatura de păstrare, compoziția si ingredientele ). Vor fi analizate documente și proceduri care atestă siguranța și calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme. Inspectorii vor urmări și modalitățile de expunere a produselor, existența vitrinelor special amenajate, recipienților, confecționați din materiale necorodabile, care să fie ușor de curațat și igienizat, informarea corectă a cumpărătorului asupra tipului de produs, expunerea separată pe grupe de produse, existența ambalajelor de unică folosință. DSVSA Vaslui va mai urmări asigurarea temperaturii corespunzătoare (asigurarea de termometre lizibile, funcționarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesită regim termic). Se mai cer respectarea regulilor de manipulare la locul de vânzare și controlul trasabilității produselor alimentare mergand pe sintagma europeană ,,de la fermă pe masa consumatorului “.

Totodată, la nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Zonale medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic au fost instruiți, programul acestora fiind și el unul aparte, special conceput pentru ca toți cetățenii să poată avea acces la testul trichineloscopic. Acest program de lucru va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic cetățenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar și în week-end cabinetelor unde se efectuează analiza.

Vasluienii vor putea face examenul pentru Trichinella spp. în municipiul reședință la Circa de Control Alimente din Piața Traian și Circa de Control Alimente din Piata Centrală. În Bârlad acesta va putea fi efectuat la Circa de Control Alimente din Piața 9 Mai și Circa de Control Alimente din Piața Mică. La Huși examenul se va putea face la Circa de Control Alimente din Piața Victoriei. Un astfel de punct este și în Negrești: Circa de Control Alimente din Piața Centrală. În Murgeni examenul pentru Trichinella spp. se efectuează la Circa de Control Alimente din str. doctor Emil Juvara nr. 2 (lângă Notariat).

Programul de lucru va fi de luni până vineri între orele 7.00 și 17.00 și sâmbăta și duminica între orele 07.00 și 11.00. Examenul pentru trichinella spp. se va efectua și de către medicii veterinari de libera practica din localitățile rurale.

Probele pentru recoltarea probei pentru examenul de trichină se vor lua din pilierii diafragmatici, două formațiuni musculare, fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat și stomac – fiind o prelungire a diafragmei, probă relevantă pentru examenul trichineloscopic.

Pentru sesizări și reclamații în domeniul siguranței alimentelor puteți apela la numărul de telefon 0800.826.787, număr gratuit din orice rețea. Puteți de asemenea trimite un mesaj pe adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

CJ Vaslui renunță la construcția unui heliport la Spitalul Județean de Urgențe

de Dănuț CIOBANU Vineri, 15 ...

Doi tineri de 17 și 33 de ani, duși la spital după ce au fost victime ale animalelor din curte

Doi tineri de 17 și ...

Mulți pacienți internați la spitalul bârlădean nu au putut vota, deși ar fi vrut să-și exercite acest drept

Indignare! După ce au aflat ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: