Home / Social / Jandarmii sunt autorizați să dețină arme cu tranchilizante pentru îndepărtarea animalelor care amenință viața oamenilor

Jandarmii sunt autorizați să dețină arme cu tranchilizante pentru îndepărtarea animalelor care amenință viața oamenilor

Astfel, jandarmii sunt autorizați să dețină și să folosească arme cu tranchilizante pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața oamenilor, conform unei noi legi, intrată ân vigoare pe 16 noiembrie.

Vor avea drept de utilizare a armelor cu tranchilizante, substanțelor tranchilizante, armelor cu glonț de cauciuc, dispozitivelor cu ultrasunete sau substanțelor iritante doar jandarmii care au studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea și responsabilitatea unui medic veterinar.

„În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și de imobilizare pentru:  îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora; imobilizarea animalelor a căror viață sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenții umane”, prevede noul act normativ.

Inițiatorii au susținut că în ultimii ani a crescut semnificativ numărul semnalărilor la 112 privind incidente cu animale sălbatice sau domestice cu comportament agresiv sau periculos, iar cele mai multe apeluri sunt direcționate către Jandarmerie (instituție ce coordonează acțiunile de intervenție în cazul animalelor periculoase).

Deși jandarmii se deplaseză la fața locului, aceștia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. În aceste condiții, modul de acțiune al acestora constă, de cele mai multe ori, în încercarea de a alunga animalele prin producerea unor zgomote puternice, neputându-se întreprinde măsuri concrete pentru evitarea altor situații asemănătoare, ca de exemplu tranchilizarea în vederea relocării acestora. (G.P.)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Regretul unui cizmar bârlădean, că breasla lui va dispărea în câțiva ani

Meseriașii sunt pe cale de ...

Ce comoară ascunde Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad?

Sala cu vitralii de la ...

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: