Home / Administratie / Cosmetizarea Bȃrladului, între trandafiri gingași și artă stradală interzisă minorilor

Cosmetizarea Bȃrladului, între trandafiri gingași și artă stradală interzisă minorilor

de Simona MIHĂILĂ

Una dintre marile realizări cu care se laudă cel mai mult primarul Boroș, la aproape jumătate de mandat în fruntea administrației bȃrlădene, este programul de înfrumusețare a orașului.

Bucuros să-și aroge meritele subordonaților săi, primarul a prezentat, în cea mai recentă conferință de presă, bilanțul muncii de prim-grădinar al municipiului. Numai în această toamnă, au fost plantați 500 de copaci, între care pruni decorativi, tei și platani, arțari cu frunză roșie și salcȃmi. Să nu uităm de cele 3.000 de roze, din pepiniera proprie a orașului, a căror plantare a fost atent supervizată de Dumitru Boroș, care dă noi asigurări că, peste patru ani de zile, Bȃrladul va arăta altfel. Și cu bani mai puțini, susține primarul.

O plimbare nu departe de sediul municipalității oferă oricărui bȃrlădean perspectiva exactă a ceea ce înseamnă, în realitate, altfel. Dincolo de spoiala de suprafață, interesul pentru aspectul orașului lasă de dorit. Altfel, nu ne putem explica faptul că o clădire aflată pe lista monumentelor istorice din județul Vaslui, aflată la doi pași de sediul Poliției din Bȃrlad, a devenit fost pur și simplu spațiu de desfășurare a ”talentelor creatoare”. E vorba despre fosta Bancă Tutova, devenită anii trecuți sucursală a unei bănci cu capital francez. Cei care taie zilnic culoarul care face trecerea între Străzile 1 Decembrie și Nicolae Iorga, prin curtea blocului de lȃngă primărie, au putut constata că pereții clădirii monument istoric s-au îmbogățit recent cu mesaje obscene, care nu fac cinste nici măcar unui cartier din ghetou, darămite unuia din centru.

E drept, clădirea nu este proprietatea orașului, dar asta înseamnă ca autoritățile au voie să rămână indiferente la astfel de mesaje, afișate la vedere, chiar în centrul orașului și chiar pe o clădire monument istoric? Dacă primarul Boroș e mai interesat de plantarea trandafirilor pe Bulevardul Republicii, pe care îl tranzitează frecvent și locuitorii altor orașe, cum rămȃne cu preocuparea ca bȃrlădenii să aibă o oază de confort la ei acasă? Dacă nu putem vorbi despre confortul dat de atragerea unor investitori în zonă sau de derularea unor proiecte cu fonduri europene, măcar să ne rezumăm la confortul psihic de a merge pe stradă fără să fim agresați de obscenitățile și vulgaritățile unor minți pentru care frustrarea se manifestă în mod public, prin graffiti.

Acesta nu este singurul loc din Bȃrlad invadat, în ultimii ani, de „arta” modernă. În timp ce unele mesaje reflectă momente importante și unice din istoria orașului (ʺIa mȃna de pe șistul meu!ʺ), cele pe care le-am remarcat noi și alte sute de bȃrlădeni redau, în modul cel mai nefericit, gradul de ʺsatisfacțieʺ al unor cetățeni care s-au săturat de viața de care au parte în Bȃrlad și în Est, oricare ar fi acest Est.

Le reamintim acestora și tuturor celor care vor să-și exprime frustrările în mod public că ʺarta” graffiti-ului este considerată o contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 2.500 lei, sumă plătită de părinți, în cazul în care autorii ʺoperelorʺ sunt minori. În plus, Legea 554 / 2003 spune că persoanele sancționate au și obligația de a suporta cheltuielile pentru refacerea aspectului estetic al bunului respectiv, sumă care trebuie plătită în termen de 5 zile de la data rămânerii definitive a procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii.

Cum aceste acte de vandalism se petrec, de cele mai multe ori, în timpul nopții, nu ne rămȃne decȃt să sperăm că autoritățile nu-și vor continua somnul, ci vor lua măsuri. Altfel, Bȃrladul riscă să se transforme, fără voie, într-un oraș interzis minorilor.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bârlădenii vor fi feriți de insolație

Pasiunea pentru plantat dar și primele raze ale soarelui ...

Veste bună pentru comercianții vasluieni! Din toamnă vor fi relocați în două hale ale noului bazar

de Dănuț CIOBANU  Începând din toamna acestui an, comerciații ...

Primăria Vaslui va achiziționa încă două microbuze moderne. Vor fi introduse noi trasee de transport public în oraș

Două microbuze noi pentru transportul public de călători vor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: