Google+
Home » Administratie » Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public. Sorin Răducanu, singurul consilier de etnie rromă din Bârlad, a absolvit Dreptul la 48 de ani

Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public. Sorin Răducanu, singurul consilier de etnie rromă din Bârlad, a absolvit Dreptul la 48 de ani

de Mihaela NICULESCU

Cotidianul Est News continuă serialul “Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public”, prin care și-a propus să vi-i prezinte pe cei 21 de membri ai Consiliului Local Bârlad și altfel decât îi dezvăluie prestația lor, mai mult sau mai puțin discutabilă. Pentru că, indiferent de conduita pe care partidele din care fac parte sau propriile lor conștiințe le-o impun, consilierii au și ei slăbiciuni, pasiuni, bucurii, vise sau neîmpliniri. Astăzi, consilierul Sorin Răducanu.

La 57 de ani, se află la al patrulea mandat de consilier local. Sorin Răducanu a pornit de jos și s-a ridicat prin propriile forțe, prin ambiție și muncă, reușind să fie un exemplu nu doar pentru etnia romă, din care provine, ci și pentru toți cetățenii Bârladului, pe care îi reprezintă. A reușit să obțină cu multă demnitate un loc pe scara socială, un loc binemeritat.

Spiritual, am fost întotdeauna sus, fără lipsă de modestie. Material, însă, a fost mai rău pentru că viața mi-a adus în față foarte multe greutăți și a trebuit să mă descurc de unul singur. Nu aveam altă șansă, am lucrat în locuri unde unora le-ar fi fost rușine, mie nu. Am lucrat la câmp, în construcții, în transporturi. Munca nu e o rușine”, ne-a declarat Sorin Răducanu.

Consilierul bârlădean a plecat din Bârlad la vârsta de 16 ani, a urmat școala profesională și liceul în capitală, obținând certificat de calificare în meseria de lăcătuș mecanic. După 18 ani în care a lucrat la București, Sorin, singurul băiat din cei patru copii ai familiei Răducanu, s-a întors în Bârlad să-și ajute părinții. Nu l-a deranjat că se întorcea acasă, ci faptul că începuse să simtă pe propria piele diferențele de mentalitate și civilizație dintre orașul de provincie și capitala țării. Ajuns înapoi acasă, neavând altceva mai bun de făcut, a urmat școala de șoferi profesioniști. Nu a găsit de lucru, cu greu s-a angajat la o firmă privată de transport și ca să poată să-și câștige existența a acceptat să lucreze „la negru”. A lucrat și ca zidar, în construcții, pentru a avea cu ce să trăiască.

Deși nu avea serviciu, la 36 de ani, Sorin Răducanu s-a căsătorit cu Gina, și ea fără slujbă în acel moment

Singurul statut pe care reușisem să-l câștig în Bârlad a fost acela de asistat social. Acesta este adevărul. E trist, dar Bârladul nu avea locuri de muncă, cel puțin pentru unul ca mine. Chiar dacă eram fără slujbă, devenisem conștient că aveam o vârstă la care trebuia să îmi întemeiez un cămin. Am cunoscut o fată simpatică și harnică, mai tânără ca mine cu 12 ani și, de Înviere, am hotărât s-o cer de nevastă. Nici unul nu aveam serviciu, dar doream să pornim împreună în viață. Nu-mi pare rău, sunt alături de Gina și după 21 de ani”, a mărturisit Sorin Răducanu.

În 1994 acesta a obținut de la Primărie, în concesiune pe 25 de ani, un teren de 300 metri pătrați. Pentru că nu a avut cine să îl ajute și-a ridicat singur o căsuță.

Casa în care locuiesc a fost făcută cu mâinile mele, din chirpici plămădit la mine în ogradă. De fapt e o cameră și un hol. Le-am acoperit cu carton și acesta a devenit casa familiei noastre. În 2000, soția l-a născut pe George, singurul copil al meu. Nu i-am putut oferi mai mult, dar cred că strictul necesar l-a avut, la fel ca și dragostea noastră nemărginită. A fost nevoit să-și facă lecțiile la lumânare, pentru că din lipsă de bani nu am reușit să racordăm casa la rețeaua de energie electrică. S-a întâmplat mai târziu, după 12 ani. Noroc cu împrumuturile. CARP-ul să trăiască”, a mai spus Sorin Răducanu.

Acesta, deși este reprezentantul bârlădenilor în Consiliul Local, stă într-o locuință modestă, pe un teren care în doi ani îi va putea fi luat . Termenul de concesiune va expira, iar cumpărarea acestuia reprezintă o utopie pentru Sorin Răducanu.

Lectura l-a fascinat din copilărie și a reușit să-i transmită pasiunea și fiului său

Sorin Răducanu a avut parte de o familie unită, care locuia în Cartier Deal II, în apropierea locului unde consilierul local își are căsuța acum. Își amintește cu plăcere de câmpul imens din jurul casei, aflat pe ultimul rând de case și de prietenii de joacă.

Eram fericit. Îmi plăcea fotbalul la nebunie. Am bătut în copilărie mingea pe maidan cât alții într-o viață. Nu eram bogați, dar părinții mei s-au străduit să ne asigure strictul necesar și mai ales să ne dea la școală. Tata era singurul care aducea bani în casă. Pe lângă banii de la fabrică, mai câștiga și din cântat la bas, era instrumentist. Singur am descoperit de foarte de mic frumusețea cărților și am citit tot ce mi-a picat în mână. Mama chiar s-a supărat pe mine la cutremurul din ’77, când nu am ieșit din casă fără cartea pe care o citeam, «Cei trei muschetari»”, a mai povestit consilierul.

Fiul său, George, care este în clasa a XI-a la Liceul Eminescu, este de asemenea pasionat de lectură și de limba română. Se gândește să urmeze Facultatea de Litere, ca să devină profesor.

I-am spus copilului meu să învețe, pentru că altfel se va chinui toată viața. Nimeni nu trebuie să renunțe la școală, nici copiii români, nici cei rromi. Din păcate, etnicii mei înțeleg mai greu acest lucru, iar cei care înțeleg nu au posibilități să-și țină copiii în școală. Eu am fost un copil rrom fericit, pentru că părinții mei au avut posibilitatea să mă trimită la școală”, a mai precizat Sorin Răducanu.

Ambiția l-a determinat pe acesta să dea la facultate la o vârstă când alții nu s-ar mai fi gândit. A fost un efort imens, dar a meritat. În 2008 a absolvit Facultatea de Drept, la vârsta de 48 de ani. La puțin timp a fost angajat tehnician la S.C CUP, iar de două luni este jurist la aceeași societate. La locul de muncă interacționează cu foarte multe persoane, inclusiv de etnie rromă. Îi înțelege destul de bine, pentru că el însuși este membru al etniei și cunoaște greutățile cu care se confruntă.

Rromii sunt învățați cu lipsurile. Au o putere fantastică de suportabilitate în fața vicisitudinilor vieții, au asta în sânge. Regret însă că nu conștientizează, cei mai mulți dintre ei, importanța educației și nu le pot face un viitor copiilor lor din varii motive. Îmi pare rău, însă, că în acest moment, în Bârlad, etnia rromă se confruntă cu o mare problemă, lipsa solidarității. Păcat! Fără solidaritate, membrii etniei rrome nu vor face progrese.”, a conchis consilierul Sorin Răducanu.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: