Home / Administratie / (FACSIMIL) Privim și ne crucim! Cadou de peste 200.000 de euro din partea Bârladului în buzunarele Delgaz Grid, pentru ca primarul Boroș și o parte din vecinii săi să aibă gaz la poartă

(FACSIMIL) Privim și ne crucim! Cadou de peste 200.000 de euro din partea Bârladului în buzunarele Delgaz Grid, pentru ca primarul Boroș și o parte din vecinii săi să aibă gaz la poartă

de Simona MIHĂILĂ

Un sfârșit de an foarte productiv pentru compania Delgaz Grid (fostul E.oN), căreia autoritățile bârlădene, la insistențele vehemente ale primarului Dumitru Boroș, i-au făcut cadou o investiție de peste 200.000 de euro din prăpăditul de buget local al Bârladului.

Suntem inundați de noroaie, secțiile Boli Infecțioase și Pneumologie ale spitalului sunt bombe cu ceas, iar multe dintre străzile orașului arată ca după bombardament. Nu sunt bani pentru anveloparea blocurilor, reconsolidarea celor cu risc seismic, pentru amenajarea de parcări, construirea de creșe, sau rezolvarea problemei câinilor vagabonzi. Investitorii fug de acest oraș ca dracul de tămâie, iar oamenii de afaceri locali nu primesc decât bețe în roate și uși trântite în nas.

Cu toate acestea, la inițiativa și la insistențele primarului Boroș s-au găsit cât ai zice pește banii necesari pentru ca el și o parte dintre vecinii săi de cartier să aibă gaz la poartă.

Aproximativ 10 miliarde de lei vechi (peste 200.000 de euro) vor zbura din taxele și impozitele bârlădenilor pentru realizarea proiectului privind «Extinderea conductei de gaze naturale pe străzile din cartierul Deal II, din municipiul Bârlad». Beneficiari sunt 290 de familii care locuiesc în acest cartier, printre care și primarul Dumitru Boroș, aceste familii reprezentând jumătate din numărul celor care populează cartierul Deal II. Cealaltă jumătate nu și-a exprimat niciodată dorința de a avea gaz metan (după cum o arată unul dintre documentele de la subsolul articolului, document semnat chiar de Boroș)

 

Boroș, de acord ca Delgaz să ne ia banii pentru montarea conductei, iar la final să ne confiște și conducta!

Suma mai sus menționată reprezintă 90% din necesarul acestei investiții. Deși Delgaz Grid nu vrea să participe decât cu 10%, pe motiv că ” investiția nu este economic justificată”, are pretenția ca, după finalizarea lucrărilor conductele să intre în patrimoniul său. Evident, bârlădenii, din banii cărora va fi realizată lucrarea, vor deveni clienții companiei și vor plăti aceleași facturi uriașe la gaz ca întotdeauna. Nicio reducere, nicio facilitate în contul banilor pe care autoritățile orașului le-au luat din buzunarele noastre și i-a îndesat în cele ale Delgaz. Frumoasă afacere, domn’ primar! Așa gospodar… mai rar!

În loc să negocieze în termenii cei mai duri și în folosul bȃrlădenilor, primarul Boroș a acceptat să facă operatorului privat Delgaz Grid această reducere fabuloasă.

Proiectul a stârnit controverse în ședința Consiliului Local, mai ales că în anul 2009 fostul E.oN Gaz a vrut să facă această investiție pe cheltuiala sa. Condiția principala a fost ca măcar 30% dintre beneficiari să-și achite anticipat branșamentele la conducta ce urma să le fie adusă la poartă. Angajații Primăriei Bârlad au bătut atunci în lung și în lat cartierul pentru a-i convinge pe locuitorii străzilor cu pricina să plătească racordurile. Din cele 600 de familii din carier, doar trei au acceptat. Și surpriză, numele primarului Dumitru Boroș nu se afla printre cei trei!

Boroș, cel mai bun vecin din cartier!

Acum, când discuțiile au fost reluate, pretextul sub care compania Delgaz Grid nu a mai vrut să suporte integral investiția a fost că, spre deosebire de lucrările necesare în 2009, cele de acum sunt mai complexe, fiind vorba de montarea de țevi pe ambele părți ale străzilor, și nu doar pe o parte. Altfel spus, cheltuielile ar fi duble acum, față de atunci.

În consecință, consilierii PSD, prin Dorin Apostu, au venit cu sugestia ca primarul Boroș să renegocieze cu reprezentanții Delgaz Grid și să le propună acestora să participe cu 50% din valoarea lucrărilor, cât ar fi fost dispuși să dea dacă cheltuielile nu s-ar fi dublat.

Boroș a spus imediat că nu se poate. A îngăimat ceva legat de ”o formulă de calcul” peste care ”nu trece nimeni”.

Consilierul Georgică Motrea a răbufnit: ”De când o firmă privată ne impune nouă, autorităților locale, suma cu care să contribuim în propria sa afacere? După ce această investiție va fi finalizată, dumnealor o vor lua și vor câștiga bani de acolo.Vor vinde gazul cu ajutorul acelor conducte montate pe cheltuiala noastră! Vor reduce cumva facturile la gaz? Vom avea noi vreun beneficiu? Ne dau facilități cumva? Și așa, de câte ori fac lucrări pe domeniul public – lucrări care le aparțin – le permitem să se folosească gratuit de pământul nostru. Nu e posibil așa ceva! E o firmă privată, noi, bârlădenii nu avem niciun beneficiu! Facem punga mare la Delgaz! Ăsta este adevărul”.

Consilierii PSD au venit cu o a doua propunere: în primă fază să fie racordate doar o parte dintre străzi, urmȃnd ca restul de bani să fie direcționați către alte investiții, de exemplu către spital.

Nici această variantă nu i-a convenit primarului, care a motivat, spre stupoarea generală că ”la spital nu există cerere”. În schimb, consideră că gazul pentru doar o  jumătate din gospodăriile cartierului unde și el locuiește este o investiție ʺnecesară și binevenităʺ. O prioritate, cum ar veni…

Cu siguranță, după această ședință, în care a obținut ce a vrut printr-o simplă ridicare de mână, primarul Boroș nu doar că va avea gaz la poartă. Ca bonus, va fi devenit deja vedeta jumătății de cartier pe care o reprezintă, vecinul cel mai popular.

Delgaz Grid – coșmarul bârlădenilor

Delgaz Grid este aceeași firmă care lasă în beznă, ore întregi, fără înștiințare prealabilă, sute de bȃrlădeni și alte mii de locuitori din județul Vaslui care își plătesc la timp facturile la curent, inclusiv o componentă alocată unor investiții care nu au fost făcute niciodată în județ. În plus, aceeași companie nu plătește niciun sfanț primăriilor atunci cȃnd intrevine pentru lucrări pe domeniul public, și nicio despăgubire clienților care rămȃn fără aparatură electrică, în urma șocurilor de tensiune.

E adevărat, au mai fost zone în Bârlad care au beneficiat de investiții pentru racordarea la gaz, dar cu costuri incomparabil mai mici! 1 milion de lei în minus de la bugetul local, ”pohta ce-a pohtit” Boroș de data aceasta, este un efort financiar uriaș pentru bugetul local. Banii ar fi putut fi cheltuiți pentru a servi unor cauze mai mari decât racordarea cu gaz a unui număr de 290 de gospodării, ale căror proprietari au spus oricum ”pas” gazului metan, în urmă cu câțiva ani și încă pe atâți spun ”pas” chiar și acum. Documentele de la primărie spun asta, nu noi!

O negociere corectă și inteligentă cu furnizorul de gaz ar fi putut rezolva, finalmente, și problema confortului, dar și salvarea resurselor bugetare.

About Simona Vasile

4 comments

  1. Un primar de 2 lei care in aceasta perioada de mandat nu a facut nimic pentru acest oras, in afara de a-si urmari interesele.

  2. Platim sa aiba boros gaz??????Cine a aprobat???

  3. Abuz de functie !?

  4. Abuz de functie ?!?!?!?!?!?!

x

Check Also

Vasile Pavăl le cere consilierilor locali să se implice în finalizarea bugetului pe 2020

de Dănuț CIOBANU  Vasile Pavăl, primarul ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

Trenul cu locomotivă tricoloră va fi întâmpinat și în acest an de bârlădeni

Trenul Unirii va sosi și astăzi ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: