Home / Social / După scumpirea ouălor, producătorii vasluieni se pregătesc să scumpească și merele

După scumpirea ouălor, producătorii vasluieni se pregătesc să scumpească și merele

de Mihaela NICULESCU

Un kilogram de mere a ajuns să coste cât unul de portocale. Anul acesta prețul merelor a crescut considerabil și sunt șanse ca, de sărbători, bârlădenii să le cumpere cu prețuri și mai mari, în buna tradiție a comercianților dornici să facă bani cu diferite ocazii. Bârlădenii au cumpărat în acest an mere cu prețuri între 2,5 și 3 lei, mai mari cu 0,5 – 1 leu / kilogram, față de anul trecut. Se pare că există și o explicație.

Nu s-au făcut merele anul acesta. Producătorii au epuizat deja o jumătate din producția obținută, destul de mică, și pentru a-și acoperi cheltuielile au fost nevoiți să dea marfa mai scump. Noi, comercianții, a trebuit să punem un adaos, așa că merele se vând la prețurile pe care le vedeți, 3 și 3,5 lei kilogramul. Unii producători aproape că și-au golit silozurile, așa că de sărbători ar putea să dea o lovitură și să crească prețul merelor rămase”, ne-a spus un comerciant de mere din Piața „Sfântul Ilie”.

Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, cumpărătorii preferă să ia merele din piață și nu din aprozare, cu atât mai puțin din supermarketuri.

La aprozare, merele sunt chiar mai scumpe, unii patroni aprovizionându-se tot din Piața Centrală. La supermarket e și mai trist. Am vrut să cumpăr la ofertă mere, pentru că la raion scria <<mere românești>>. Când am ajuns acasă și m-am uitat în punga ambalată, scria <<produs în Polonia>>. Piața e cea mai sigură”, a mărturisit un client.

Cu toate acestea, și în piață sunt comercianți, puțini ce-i drept, care vând mere din import, etalând etichete care informează cumpărătorul că sunt autohtone. Clientul trebuie să fie atent și să ceară certificatul de proveniență, iar dacă nu i se arată, să sesizeze conducerea pieței sau pur și simplu să refuze să cumpere.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: