Google+
Home » Social » Polițiștii locali vor putea constata și sancționa unele contravenții rutiere

Polițiștii locali vor putea constata și sancționa unele contravenții rutiere

Codul rutier va putea fi modificat astfel încât să li se ofere dreptul expres și polițiștilor locali cu atribuții speciale de a constata contravențiile rutiere și de a aplica amenzi, potrivit unui proiect de act ce a trecut tacit de senatori recent. Totuși, față de forma inițial propusă, unde erau prevăzute competențe mai largi pentru poliția locală, senatorii care au analizat documentul au redus multe dintre acestea.

 „În vederea asigurării fluenței circulației pe drumurile publice și siguranței traficului rutier, participanții la trafic sunt obligați să respecte semnalele polițiștilor locali specializați în domeniul circulației pe drumurile publice, aflați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, scrie în propunerea legislativă.

Apoi, în Codul rutier se va preciza expres că șoferii vor fi obligați să-i arate actele și polițistului local cu atribuții rutiere. Actualmente, polițistul local nu figurează în Codul rutier la această obligație a șoferilor, ceea ce i-a făcut pe unii șoferi să conteste dreptul celor de la locală în astfel de situații.

De asemenea, șoferul va fi obligat să-i comunice și identitatea persoanei căreia i-a încredințat mașina pentru a fi condusă pe drumurile publice. Recent, o decizie a Curții Constituționale care vizează chiar acest aspect a devenit general obligatorie, stabilind că, actualmente, polițiștii locali nu au dreptul să constate și să sancționeze refuzul proprietarului de a oferi aceste informații. Practic, propunerea legislativă ar veni să remedieze această chestiune și să le confere polițiștilor locali dreptul expres să facă acest lucru.

Așadar, dacă proiectul va trece și de Camera deputaților, care este for decizional, polițiștii locali cu atribuții rutiere vor putea să constate și să sancționeze următoarele contravenții: nerespectarea semnalelor pentru dirijarea circulației; necomunicarea identității persoanei căreia proprietarul i-a încredințat mașina; refuzul de a arăta actele; nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice; nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcțiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulația pe drumurile publice; nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor; conducerea unui vehicul cu tracțiune animală neînregistrat; nerespectarea obligațiilor ce revin conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală; încălcarea obligațiilor referitoare la circulația pe drumurile publice a vehiculelor cu masa și/sau gabaritul depășit; neasigurarea însoțirii deplasării vehiculelor cu mase sau gabarite depășite.

Sursa:  avocatnet.net

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: