Home / Social / Vasluienii vor plăti mai puține comisioane bancare. Iată ce facilități vor primi cei care câștigă mai puțin de 60% din salariul mediu brut

Vasluienii vor plăti mai puține comisioane bancare. Iată ce facilități vor primi cei care câștigă mai puțin de 60% din salariul mediu brut

Românii care folosesc un cont bancar de plăți cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea și închiderea acestuia, precum și de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului, potrivit unei legi ce va intra în vigoare în scurt timp.

Este vorba de Legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de

bază. Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăți cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste 60% din salariul mediu brut. Concret, instituțiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii: operațiunile necesare pentru deschiderea și închiderea unui cont de plăți; retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăți, la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.

În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din salariul mediu brut sau care în ultimele șase luni au avut venituri cumulate până sub 60% din salariul mediu brut, acestea vor beneficia și de alte gratuități. În afară de serviciile ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, lista va include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE. Totodată, în cazul cetățenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele 10 operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit).

Pe deasupra, noua lege prevedere în mod expres că băncile nu vor putea să ceară comisioane pentru interogarea conturilor de plăți.

Băncile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de propunerea legislativă în cazul conturilor de bază vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei. În plus, instituțiile vor putea fi obligate să restituie banii încasați ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 și 100.000 de lei. De constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se vor ocupa reprezentanții Protecției Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociațiilor de consumatori, fie din oficiu. (Paul ALEXA)

 

About Mihai Vasile

x

Check Also

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

Acțiunea „Atenție la tren”!

Ieri, în intervalul orar 06.00 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: