Google+
Home » Administratie » Din 2018, achiziții publice mai simple pentru primării și mai netransparente pentru contribuabili

Din 2018, achiziții publice mai simple pentru primării și mai netransparente pentru contribuabili

Măsura va simplifica procedurile desfășurate în cazul achizițiilor de bunuri și servicii cu valori reduse, care în prezent sunt făcute prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), și va grăbi astfel derularea unor contracte importante pentru activitatea autorităților contractante.

Pe ultima sută de metri din 2017, Guvernul pregătește modificarea legii privind achizițiile publice, după cum dă asigurări ministrul delegat al Fondurilor Europene, Marius Nica, anunțul acestuia fiind că “actele normative sunt deja pe circuit”.

Asta înseamnă că, în cel mai scurt timp, autoritățile publice nu vor mai fie nevoite să realizeze licitații prin intermediul SEAP, în cazul achizițiilor mai mici de 13.000 lei. Vestea e una mai puțin bună pentru toți contribuabilii care își doresc achiziții transparente din banii publici, dar una foarte bună în special pentru primari, pe care legislația actuală îi obligă să recurgă la Sistemul Electronic de Achiziții Publice chiar și atunci cȃnd vor să schimbe un bec sau să repare un calorifer într-o școală, pentru orice investiție cȃt de mică. Procedura este dificilă și anevoioasă, necesită timpi de așteptare și dă mari bătăi de cap edililor din mediul rural, mulți dintre aceștia nereușind să țină pasul cu modificările făcute în ceea ce privește legislația în domeniul achizițiilor publice.

Deși Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) se folosește de mai bine de 10 ani, acesta are încă multe necunoscute pentru primari. Platforma electronică de comunicare, prin care societățile își pot face cunoscute cererile de achiziție publică în scopul de a le atribui viitorilor contractanți, permite derularea mai multor tipuri de proceduri de achiziție publică. E vorba despre cererea de ofertă desfășurată on-line, care se referă la achiziția de bunuri, servicii și lucrări standardizate, precum și la criteriul de atribuire – cel mai mic preț sau cea mai bună oferta tehnico-economică. Sistemul gestionează toate anunțurile de achiziție publică, de la anunțul de intenție, de participare, de atribuire sau de concurs, la rezultatul concursului de soluții, concesionarea de lucrări sau servicii, sau anunțul de erată la toate tipurile de anunțuri enumerate.

Pe lȃngă modificările referitoare la pragul pȃnă la care autoritățile publice pot efectua achiziții fără ajutorul SEAP, Guvernul are în vedere și simplificarea procedurilor pentru obținerea avizelor din partea Unității pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice. În prezent, acest domeniu este reglementat prin intermediul Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, ce face parte, la rândul său, dintr-un pachet de patru acte normative care au înlocuit cadrul legislativ al achizițiilor publice.

Pragurile achizițiilor publice directe sunt stabilite în lei, începând din anul 2016, nu în euro, așa cum se întâmpla până la intrarea în vigoare a Legii nr. 98 / 2016 privind achizițiile publice. Mai exact, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii atunci când valoarea estimată a acestora este mai mică de 132.519 lei fără TVA (aproximativ 30.000 de euro, la cursul leu-euro valabil la data publicării actului normativ). În cazul lucrărilor, achiziționarea directă poate fi făcută dacă valoarea estimată este mai mică de 441.730 de lei fără TVA (aproximativ 100.000 de euro, la același curs leu-euro). (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: