Home / Administratie / Se sparge buba! Primul gospodar al Bârladului, gunoiul neridicat și vestea fără precedent pe care au primit-o bârlădenii

Se sparge buba! Primul gospodar al Bârladului, gunoiul neridicat și vestea fără precedent pe care au primit-o bârlădenii

de Simona MIHĂILĂ

Misiune imposibilă pentru primarul Dumitru Boroș! Din cauză că nu a reușit să rezolve din timp problema depozitării gunoiului, Bârladul riscă să fie invadat de gunoaie, deșeuri și șobolani. Nimeni nu știe nimic și nu declară nimic despre locul unde se va duce gunoiul până când rampa de la Roșiești va fi dată în funcțiune.

Cu toate că a fost declarat câștigătorul licitației, proprietarul rampei de depozitare de la Roșiești nu o poate deschide până când nu are toate avizele necesare, inclusiv cele de la Mediu. Cum Brăila nu mai primește gunoiul produs de Bârlad, este greu de anticipat cum va fi rezolvată această situație fără precedent.

Întrucât se găsește într-o situație critică, SC CUP SA s-a văzut nevoită să trimită încă de ieri anunțuri locuitorilor de la case prin care îi informează că din cauza imposibilității de depozitare a deșeurilor, până pe 10 decembrie nu li se va mai ridica gunoiul colectat în gospodăriile proprii. În cursul zilei de ieri, zeci de bârlădeni care locuiesc în cartierele de case ne-au trimis alarmați e-mail-uri și mesaje pe pagina de facebook a ziarului Est News, prin care ne-au semnalat situația nemaiîntâlnită cu care se confruntă. Oamenii sunt îngrijorați și se întreabă dacă în aceste condiții mai are sens să plătească serviciile de salubritate.

”Noi pentru ce plătim gunoiul? Vom primi scutiri la plată pentru aceste zile în care stăm cu gunoiul sub nas?”

”Vă rugăm să-i transmiteți domnului primar Boroș că ne invadează gunoiul. O să-l aducem în fața primăriei, să vedem dacă îi convine. Ce să facem? Ce facem cu acest gunoi care se adună?”

”L-am votat pe primarul Boroș fiindcă ne-a promis că ne scoate din mizerie, din sărăcie, că vom avea un oraș frumos, curat! Domnule primar, vă mai amintiți câte ne spuneați când ne-ați bătut la poartă și ne-ați cerut să vă votăm? Nu sunteți în stare nici măcar problema gunoiului să o rezolvați? Am dat înapoi cu 100 de ani”

Acestea sunt doar câteva dintre mesajele pe care le-am primit de la bârlădenii furioși că sunt nevoiți să stea cu gunoiul menajer în curte. Primarul Boroș va trebui să-și amintească, într-adevăr, ce a promis și să compare Bârladul pe care-l zugrăvea din vorbe în campania electorală, cu Bârladul din realitatea de acum!

Ce se va întâmpla totuși cu gunoiul după 10 decembrie, și nu doar cu al celor din cartierele de case ci și cu cel produs de bârlădenii care locuiesc la blocuri, dacă cei din fruntea orașului nu vor găsi o soluție imediat. Ceea ce primarul Boroș spera să nu se întâmple, are șanse să se transforme într-o realitate de coșmar: Bârladul să devină un al doilea Napoli, sufocat de munți de gunoaie.

Reamintim că, la una dintre conferințele de presă în care i s-au pus întrebări pe acest subiect, edilul-șef al orașului a pozat foarte relaxat și chiar și-a permis să ironizeze această situație nemaiîntâlnită.

”Nu suntem numai noi în această situație, ci și orașele Vaslui și Huși. Problema nu e atât de gravă acum, ci va fi după expirarea contractului, de la 1 ianuarie. Vom vedea ce se va mai întâmpla. Sper să nu ajungem ca în Napoli, unde gunoaiele au invadat străzile”, declara primarul la începutul lunii trecute.

Iată că nu a trebuit să ajungem la 1 ianuarie 2018 ca să vedem ce se întâmplă, căci inevitabilul s-a produs: Compania de Utilități Publice (CUP) Bârlad nu mai poate strânge gunoiul pentru că nu are unde să-l ducă.

Încă de atunci, am încercat prin intermediul ziarului nostru, să-l conștientizăm pe primar că, potrivit Legii Salubrității, activitatea de gestionare a gunoiului menajer este responsabilitatea directă a administrațiilor publice locale. Primăria Bârlad este cea care trebuie să găsească soluții pentru rezolvarea problemei.

Contactat de reporterii Est News, Adrian Bobeică, directorul CUP, a încercat să transmită populației un mesaj de liniștire: ”Nu vom aștepta data de 10 decembrie, vom începe să ridicăm gunoiul menajer chiar de mâine. O să-l depozităm deocamdată cât vom mai avea loc aici, la noi. Vom vedea cum vor evolua lucrurile ulterior. Să sperăm că va fi bine”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Asistenta din Vaslui bătută crunt de soț este, în continuare, în stare critică la Iași

Femeia de 43 de ani ...

CJ Vaslui va aproba prețul cerealelor pentru evaluarea arendei în 2020

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

Municipiul Vaslui s-a umplut de culoare, după pornirea iluminatului festiv

Iluminatul festiv specific sărbătorilor de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: