Home / Administratie / Cei 178 de porci blocați în Vama Albița au fost ”cazați” în padocurile din terminalul de mărfuri

Cei 178 de porci blocați în Vama Albița au fost ”cazați” în padocurile din terminalul de mărfuri

Cei 178 de porci blocați de câteva zile în Vama Albița au fost ”cazați” în padocurile din terminalul de mărfuri al punctului de trecere al frontierei, acolo unde sunt adăpați, hrăniți și îngrijiți corespunzător. Proprietarul animalelor așteaptă acum un răspuns de la autoritățile din Republica Moldova, cele care, de altfel, l-au întors din drum din cauza unor interdicții la importul de animale în țara vecină.

Problema transportului de porci blocat din data de 8 decembrie în Vama Albița se pare că a fost rezolvată, însă doar din punct de vedere al asigurării condițiilor de trai pentru cele 178 de animale. Acestea au fost coborâte din autotren și ”cazate” în padocurile existente în terminalul de mărfuri al punctului de trecere al frontierei. Autoritățile sanitar-veterinare vasluiene susțin că animalele nu au de suferit, fiind adăpate, hrănite și îngrijite corespunzător.

În caz de necesitate, transportatorul are obligația de a asigura hrana pentru animale. În Vama Albița există padoc cu boxe, alimentate la rețeaua de apă, pentru orice categorie de animale”, ne-a declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Vaslui, Mitu Ciupilan.

Deocamdată, nu se știe cât vor mai rămâne în Vama Albița animalele deținute de un fermier din județul Brașov. Crescătorul de porcine așteaptă un răspuns de la autoritățile din Republica Moldova, cele care l-au întors pe 8 decembrie din Vama Leușeni pe motiv că ar fi interzis importul de animale.

Președintele ANSVSA: Situația porcilor blocați la granița cu Republica Moldova se va reglementa până la finele acestei săptămâni

Situația porcilor blocați la granița cu Republica Moldova se va reglementa până la finele acestei săptămâni, iar în prezent suntem în curs de a găsi o soluție de rezolvare, a declarat ieri președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, la finalul dezbaterilor pe buget din comisiile de Agricultură reunite din Parlament.

“’Din păcate, problemele au fost generate de partea moldoveană care a schimbat brusc o prevedere legislativă fără să ne notifice în timp util. Autoritățile din România și agentul economic au procedat legal, a fost notificată acțiunea de export, animalele au plecat în condiții absolut legale pe drum, dar au fost oprite la frontieră și suntem în curs de a găsi o soluție și de a rezolva problema. Este o delegație la Chișinău care poartă negocieri cu autoritatea din Moldova, iar până la sfârșitul săptămânii trebuie să se reglementeze această situație. Sper să avem un final fericit”, a spus președintele ANSVSA. Acesta a precizat că, la ora actuală, nu există alte probleme pe exportul de animale.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara luni că porcii blocați de sâmbătă la granița cu Republica Moldova se află în prezent într-un loc sigur, animalele fiind “îngrijite, hrănite și adăpate”, iar reprezentanți ai Autorității Sanitare Veterinare, împreună cu exportatorul, se află la Chișinău pentru reglementarea legală a acestei situații.

“Aceste animale au plecat spre export în Republica Moldova cu acte în regulă, în condiții corecte din punct de vedere sanitar- veterinar și din punct de vedere legal, dar frații noștri de dincolo au modificat legislația în domeniu și nu au dat un termen de punere în aplicare. În momentul în care a ieșit actul normativ pur și simplu a fost pus în aplicare și nu au comunicat, nu au notificat țările vecine și s-a creat o zonă de necunoaștere. În aceste condiții, aceste animale nu mai pot fi reimportate, pentru că sunt reguli foarte clare din punct de vedere sanitar-veterinar privind pesta porcină africană”, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, întrebat despre situația camionului încărcat cu circa 200 de porci blocat de sâmbătă în vama Albița.

Reamintim că Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine (ACEBOP) a anunțat de duminică că un camion încărcat cu circa 200 de porci este blocat în vama Albița în condițiile în care vama din Republica Moldova a respins transportul motivând că are interdicție să primească porci din UE.

“Suntem în alertă de două zile pe fondul situației revoltătoare din vama Albița unde s-a blocat un export de porci, fără a se lua în considerare ce se întâmplă cu animalele din camion. Ca urmare, din cauza unui vid legislativ și a unui sistem informatic care nu permite redirecționarea animalelor, circa 200 de porci se află în situația de a muri de frig, foame și sete, cu pierderi însemnate pentru fermierul român. În urmă cu 4 zile, același fermier a mai făcut un transport de porci în R. Moldova. Nu înțeleg cum este posibil ca în doar câteva zile porcii proveniți din același lot, de la același furnizor, să nu mai fie acceptați pentru livrare pe teritoriul țării vecine”, afima Mary Pană, președinte ACEBOP. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, decis să reformeze instituția pe care o conduce

de Mihaela NICULESCU   Hotărât ...

Bovină salvată de pompieri, după ce a căzut într-un canal din Vaslui

O bovină căzută într-un canal ...

Fermierii din județul Vaslui intră și pe piața usturoiului din România

Deși în județul Vaslui nu ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: