Google+
Home » Administratie » Lacăt pe economia Bȃrladului, cu chirii de 16 ori mai mari pentru afaceriștii locali

Lacăt pe economia Bȃrladului, cu chirii de 16 ori mai mari pentru afaceriștii locali

de Simona MIHĂILĂ

Dacă în campania electorală candidatul Dumitru Boroș promitea bȃrlădenilor că ʺva deschide orașul și va alunga sărăcia din elʺ, la aproape doi ani de mandat, primarul Dumitru Boroș le-a pus gȃnd rău întreprinzătorilor și așa puțini din Bȃrlad, pe care vrea să-i oblige să verse mai mulți bani la bugetul local. Potrivit unui proiectul de hotărȃre în lucru, privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pe anul 2018, afaceriștii locali ar urma să plătească sume de 16 ori mai mari ca în prezent, pentru închirierea balcoanelor în care își desfășoară activitatea.

Într-un fel se văd lucrurile în campania electorală, atunci cȃnd candidații sunt în stare să le promită alegătorilor ʺmarea cu sareaʺ, și altfel de la înălțimea scaunului de primar, în fața unui an dificil din punct de vedere economic, cum se anunță 2018, și cu gȃndul la vistieria goală a orașului. Dumitru Boroș, cel care visa, în iunie 2016, să transforme Bȃrladul într-o ʺzonă atractivă pentru investitorii importanți din Vestul Europeiʺ, face ce face și reușește să-i alunge și pe puținii investitori locali ai urbei, micii afaceriști care supraviețuiesc cu greu, în spațiile închiriate de la parterul blocurilor. Cum? Prin noul proiectul de hotărȃre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale și a celor speciale, pe anul 2018, proiect postat pe site-ul primăriei și care urmează să fie supus dezbaterii autorităților publice locale deliberative.

Ce le pregătește, mai exact, administrația Boroș întreprinzătorilor bȃrlădeni? O surpriză uriașă, care îi va face pe aceștia să caute alte orașe unde să-și mute afacerile꞉ chirii de 16 ori mai mari față de cele pe care le achită în prezent! De ce 16 și nu 4, 8 sau 12? Nu există nicio explicație!

Conform documentelor postate pe site-ul primăriei, 2018 va aduce chirii indexate, pentru contractele deja existente, cu un coeficient egal cu rata inflației aferente anului 2017, cu excepția celor stabilite prin legi speciale, precum și a contractelor în euro. În plus, în cazul contractelor de închiriere teren cu destinația balcoane, în care se desfășoară activitate economică, producție, prestări servicii, profesii liberale, etc. ʺaceste contracte vor fi majorate cu un coeficient egal cu 16 (tarif vechi înmulțit cu 16). Impunerea se va face în baza raportului emis de Poliția Locală, în urma verificărilor periodice efectuate în teren. Prețul contractului se va modifica începând cu prima zi a lunii următoare, iar modalitatea de plată se va transforma în lei/mp/lună, în aceleași condiții ca la contractele de închiriere comerț”.

Ce argumente are primarul Boroș pentru o astfel de propunere? Aflăm din expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărȃre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale și celor speciale, pe anul 2018. E vorba despre ʺnecesitatea de a îndeplini unul dintre scopurile asigurării autonomiei locale, pe fondul constituirii de resurse financiare pentru finanțarea activitățilorʺ primăriei. În traducere, pentru că se anunță un an foarte dificil din punct de vedere economic, primăria trebuie să-și căptușească sacul de venituri proprii pentru 2018. Așa că, în loc de facilități fiscale și măsuri de încurajare a întreprinzătorilor localiʺ, Boroș le mai pune acestora o piedică, poate definitivă, în calea supraviețuirii în Bȃrlad.

Dacă va fi votat în forma propusă de primarul Boroș, proiectul de hotărȃre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale, va transforma Bȃrladul într-un oraș închis și de ocolit pentru antreprenori, adică exact contrariul a ceea ce trȃmbița Dumitru Boroș în campania electorală, semn că ʺcine-i grabnic la făgăduială, e uituc la împlinireʺ!

About Simona Vasile

One comment

  1. Doamne cat mai suporți dusmania si răzbunarea acestui asa zis om cu oarecare pregatire.

%d blogeri au apreciat: