Home / Social / Sărbătoare mare la Sinagoga evreiască din Bârlad

Sărbătoare mare la Sinagoga evreiască din Bârlad

de Simona MIHĂILĂ

Pentru prima dată după mulți ani, luminile de Hanuca vor fi aprinse la Sinagoga evreiască de la Bârlad în prezența unor înalți reprezentanți ai evreilor din România.

Duminică, în cea de a cincea zi de Hanuca, denumită și Sărbătoarea luminii, la Templul cel Mare, alături de cei peste 20 de bârlădeni de origine evreiască vor fi prezenți și oaspeți din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România, în frunte cu însuși președintele acesteia, Aurel Vainer.

”Este un eveniment deosebit de important pentru noi. Printre oaspeți, în afară de președintele Vainer se mai află prim rabinul și prim-cantorul federației. Va fi prezentă și o orchestră de la Iași, căci evenimentul de duminică nu va fi unul de rugăciune, ci de aprindere a luminițelor, de bucurie, de aducere aminte. Printre invitați se numără autoritățile locale, dar și domnul deputat Adrian Solomon”, ne-a declarat Haim Rabinovici, președintele Comunității Evreiești de la Bârlad.

Evreii bârlădeni nu au mai avut de mulți ani o ceremonie religioasă care să marcheze Hanuca, una dintre cele mai importante sărbători iudaice. Motivul este faptul că pentru o asemenea ceremonie, la fel ca pentru orice rugăciune colectivă organizată la Sinagogă, este nevoie de prezența a minimum zece bărbați evrei. În prezent, Comunitatea Evreilor de la Bârlad mai are în componență doar 27 de persoane, majoritatea formată din femei.

Hanuca și Crăciunul – două sărbători aflate sub semnul luminii și al minunilor

Hanuca, sau Sărbătoarea luminii, debutează mâine, și înseamnă pentru evrei ceea ce Crăciunul înseamnă pentru creștini. Amândouă sărbătorile au ca simboluri lumina și înnoirea și sunt celebrate în decembrie. În timp ce Crăciunul ține trei zile, Hanuca este sărbătorită timp de opt zile. În acest an, începe mâine și se termină pe marți, pe 19 decembrie.

Hanuca are o dublă însemnătate: națională – eliberarea evreilor de sub dominația greco-siriană, și religioasă – repunerea credinței în drepturile ei și purificarea Templului.

În anul 107, în plină campanie de elenizare și idolatrizare dusă prin teroare și prin interdincția de a respecta legea iudaică, macabeii s-au răsculat împotriva elenilor. După lupte grele, în care macabeii au învins, a putut fi reinaugurat Templul – purificat de idoli – și reîncepută viața națională și religioasă după tradiție.

Serbările au durat opt zile, cât a ars și puținul ulei neprofanat care a mai fost găsit și care, în mod normal, putea arde doar o zi. A fost o minune care este sărbătorită, timp de opt zile, cu aprindere de luminițe în fiecare seară câte una, cu cîntece și cu mulțumiri lui Dumnezeu.

Luminițele (lumânări aprinse – n.r.) nu se folosesc pentru apriderea focului, sau pentru alte treburi casnice. Din respect pentru acest ritual de apridere a luminițelor, evreii obișnuiesc să facă „Hanukiot” artistice (un fel de sfeșnice, n.r.), adesea din argint, cu opt locuri pentru lumânări.

În familiile tradiționaliste, se obișnuiesc mese festive la care se reunește toată familia și se servesc plăcinte și crafle (produse de patiserie). Copiii se joacă cu un titirez pe care sunt gravate inițialele cuvintelor ebraice „Nes gadol haia șam” (minune mare a fost acolo). Părinții și rudele fac copiilor daruri în bani sau obiecte.

De-a lungul anilor, mulți din cei care au aflat despre legenda Sărbătorii luminii s-au întrebat de ce pentru evrei este mai important să sărbătorească minunea uleiului care a ars opt zile în loc de una singură și nu victoria în luptă a macabeilor. Pentru asta, înțelepții evrei au un răspuns: „Lumina și nu sabia, iată ce prețuim noi!”. Acesta este și motivul pentru care pe stema Statului Israel figurează Menora – simbolul luminii, și nu o sabie.

About Simona Vasile

x

Check Also

Vezi în ce localități vasluiene se va sista curentul electric în această săptămână

Ca de obicei și în ...

Cei doi frați dispăruți în Banca au fost găsiți. Aceștia au fost duși la spital

Cei doi frați de 11 ...

Doi frați de 11 și 13 ani, dispăruți de șase zile de la o stână din Banca

Doi copii care locuiau împreună ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: