Home / Social / Iată ce trebuie să știți dacă vreți să vă cumpărați ani de vechime pentru pensie

Iată ce trebuie să știți dacă vreți să vă cumpărați ani de vechime pentru pensie

Vasluienii care nu au ieșit încă la pensie și care doresc să își plătească retroactiv contribuția la sistemul de pensie, pentru a avea un venit mai mare atunci cȃnd vor părăsi cȃmpul muncii, pot cumpăra ʺvechimeʺ în limita a cinci ani, anteriori datei încheierii contractului de asigurare cu casa de pensii.

Măsura este prevăzută de Legea nr. 186/2016 și se aplică până la sfȃrșitul anului 2018, perioadă în care cei interesați au posibilitatea să achite retroactiv contribuția la pensii, pentru perioade anterioare, în care nu au fost asigurați în niciun sistem de pensii.

Perioadele pentru care se fac plăți retroactive sunt valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale și a pensiei de invaliditate. Mai axact, plata retroactivă a contribuției permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea acestor tipuri de pensii, în sistemul public.

Persoanele interesate să facă plăți retroactive pentru contribuția la pensii trebuie să încheie un contract de asigurare cu casa teritorială de pensii, și să achite, ulterior, suma stabilită prin acest document. O persoană poate încheia mai multe contracte pentru plata retroactivă a contribuției, însă numai pȃnă la 31 decembrie 2018, de la această data plata retroactivă devenind imposibilă.

Vasluienii trebuie să știe că persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. Legea nr. 186/2016 permite doar persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevăzute de lege (și nu pot, astfel, să beneficieze de o categorie de pensie) să își poată completa acest stagiu. De asemenea, mai trebuie să știe că stagiul de cotizare nu are nicio legătură cu vechimea efectivă în muncă, cu alte cuvinte o persoană nu poate plăti retroactiv vechime, pentru a i se reduce vȃrsta de pensionare.

Cumpărarea de vechime la anii de pensie este valabilă numai pentru perioadele anterioare neasigurate, la alegere, și numai în limita a cinci ani. Mai precis, plata se poate face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială cu casa de pensii și ultimii cinci ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare poate face plăți retroactive pentru perioada cuprinsă între decembrie 2012 și decembrie 2017. Prin urmare, nu se pot face plăți retroactive pentru anul 2003 sau pentru anul 1994. Perioadele pentru care se poate face plata retroactivă trebuie neapărat să fie neasigurate (adică să nu se fi plătit deja pentru ele contribuția la pensii, sau pe durata lor persoana interesată să nu fi fost obligată la asigurarea în sistemul public de pensii).

În același timp, nu există restricții cu privire la vechimea minimă. Astfel, dacă o persoană dorește și are bani să achite pentru o singură lună, atunci achită pentru o singură lună, iar dacă o altă persoană vrea și își permite să achite pentru un an, atunci va face plata pentru un an.

Vasluienii care lucrează în strănătate și doresc să cumpere vechime în muncă pot desemna un mandatar, prin procură specială, care să încheie contractul de asigurare cu casa de pensii, și pot face plata prin virament, într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: