Home / Politic / (EXCLUSIV) Fotografii unicat de la singura vizită a Regelui Mihai la Bârlad, după ’90. Amintiri din culisele evenimentului

(EXCLUSIV) Fotografii unicat de la singura vizită a Regelui Mihai la Bârlad, după ’90. Amintiri din culisele evenimentului

de Simona MIHĂILĂ

Ca ziarist, am avut privilegiul să semnez articolele din presa județeană vasluiană în care a fost relatată unica vizită a Regelui Mihai I al României de după 1990, în județul Vaslui. Nu mă gândeam atunci că peste exact 20 de ani, când Regele va fi murit, voi avea ocazia să povestesc, tot în scris, despre acel moment istoric celor care nu au avut norocul de a-i fi fost martori.

Pe 5 mai 1997, peste 10.000 de oameni au înțesat Centrul Civic al Bârladului. Străzile din jurul Primăriei Bârlad erau pline. Ținând în mână flori, carnețele pentru autografe sau fotografii cu părinții sau bunicii care s-au pozat alături de rege sau de membri ai familiei regale înainte de instaurarea comunismului, bârlădenii au venit la întâlnirea cu Regele cu două ore înainte de ora anunțată.

Același lucru s-a întâmplat și în municipiul Vaslui, atât Vasluiul cât și Bârladul fiind singurele localități din județ unde erau programate opriri ale coloanei regale. Desigur, programul a fost răsturnat, întrucât nici Regele și nici Regina Ana, care l-a însoțit în acel tur al țării, nu au putut rămâne nepăsători în fața dorinței locuitorilor satelor prin care au trecut de a opri și de a-i saluta.

 

Regele Mihai, întâmpinat de regretatul primar Doru Gabriel Craus

Vizita la Bârlad a fost urmarea invitației adresate încă din luna martie a acelui an, de către primarul de atunci al orașului, regretatul profesor Doru Gabriel Craus. Bârladul era printre puținele localități din zona Moldovei unde cetățenii au ales, la scrutinul electoral desfășurat cu un an înainte, să fie conduși de un țărănist, Craus fiind atunci membru al PNȚCD (Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat). Același partid din care făcea parte și președintele țării, Emil Constantinescu, cel care i-a făcut fostului suveran pașaport românesc, după mai bine de 40 de ani de exil.

Coloana regală a intrat în Bârlad în jurul orelor 16. Regele Mihai I a fost întâmpinat la intrarea în primărie de primarul Doru Gabriel Craus (foto). O mare de oameni asista cuprinsă de emoție la momentul istoric al reîntoarcerii la Bârlad a Regelui Mihai, după 50 de ani de la prima vizită.

În anii ’90, cel puțin aici, în județul Vaslui, accentul pe prezența forțelor de ordine nu era o prioritate pentru autoritățile locale. Ideea de ”ordine publică” era sugerată de prezența vagă a câtorva polițiști și gardieni publici (funcționa Corpul Gardienilor Publici). Mi s-a părut atunci că ei înșiși au uitat de rolul pe care-l aveau, atât de dornici erau să-l vadă pe Rege de aproape. Lipsa unor cordoane care să țină sub control publicul a dus la o îmbulzeală teribilă. Puțin a lipsit ca mulțimea să nu pătrundă în clădirea primăriei.

Regele Mihai și Regina Ana au fost conduși în sala de ședințe a primăriei, acolo unde, în prezența consilierilor locali, a șefilor celor mai reprezentative instituții din oraș, s-au rostit scurte discursuri. Primarul Craus a subliniat că ”Bârladul poate fi considerată casa Regelui Mihai”, în timp ce fostul suveran și-a exprimat bucuria de a se reîntoarce în străvechea urbe. A vorbit puțin, preferând să privească mulțimea de oameni și să-i facă din mână. Uralele bârlădenilor s-au întețit atunci când regele a apărut, însoțit de primarul Craus, în balconul primăriei.

 

”Majestate, în tinerețe, când îmi mureau copiii de foame, mi-ați dat o vacă și ne-ați salvat”

Singurele momente în care presa nu a avut acces în preajma cuplului regal au fost cele în care Majestățile lor au fost invitate în cabinetul primarului, acolo unde au fost prezente doar câteva persoane, printre care și profesoara Elisabeta Craus, soția fostului primar, fostă directoare a Colegiului Național ”Gheorghe Roșca Codreanu”. Cum fostul edil-șef nu mai este, ea a fost cea pe care am rugat-o să ne călăuzească în culisele acelei întâlniri unice, din 5 mai 1997.

”Ceea ce mi-a rămas în memorie și în suflet după atâția ani sunt naturalețea, firescul, blândețea și modestia acestor oameni. Rar mi-a fost dat să văd așa ceva. În timp ce încercam să încropesc o conversație cu Regina Ana, eu fiind pusă realmente în dificultate de faptul că nu cunosc limba franceză, Regina m-a luat de mână și m-a liniștit. Mi-a spus: <Nu vă chinuiți. Eu nu pot să vorbesc românește, dar înțeleg tot. Absolut tot. Vă rog, vorbiți-mi în limba română>”, își amintește Elisabeta Craus.

Un alt moment care a impresionat-o a fost acela când, în cabinetul primarului, și-a cerut permisiunea să intre o bătrână: ”Femeia s-a așezat în genunchi și a vrut să ia mâna Regelui ca să i-o sărute. Acesta nu i-a dat voie și a ajuntat-o să se ridice. Cu lacrimi în ochi, bătrânica i-a spus: <Majestate, eu sunt unul dintre oamenii pe care i-ați salvat. Dumneavoastră mi-ați dat în tinerețe o vacă, pentru că ne mureau copiii de foame>. A mai fost un moment care m-a mișcat. Acela în care a intrat un bătrân. Și el a ținut să-și exprime recunoștința față de Regele Mihai, față de întreaga familie regală. Omul rămăsese orfan în copilărie, fiind îngrijit și educat în orfelinatul înființat de Regina Maria în zona noastră, în vecinătatea domeniului regal de la Zorleni”.

 

Cuplul regal a cerut să se facă liniște, ca să asculte cântecul păsărelelor la o margine de sat

Cuplul regal a părăsit Bârladul în autoturismul condus de Regele Mihai. Autoritățile locale l-au însoțit până la granița cu județul Galați, acolo unde erau așteptați de o altă mare de oameni, cea a gălățenilor.

”În apropiere de Galați, am oprit cu toții mașinile ca să ne luăm rămas bun. Știu că Regele l-a întrebat pe Gabi (primarul Craus – n.r.) ce zonă e aceea. Eram la Căbești. A fost o plăcută și mare surpriză pentru Rege să afle că eram în Căbești, locul de unde Casa Regală a României se mai aproviziona uneori cu vin, în copilăria lui”, ne-a mai povestit Elisabeta Craus.

O amintire aparte legată de locul unde au oprit pentru a se despărți a fost momentul în care cuplul regal a remarcat cântecul păsărelelor din copacii de pe marginea drumului: ”Au fost atât de bucuroși să savureze acest moment! Nu știu, probabil că peisajul și cântecul păsărilor i-au stârnit Regelui amintiri de demult. Amândoi ne-au cerut să facem liniște și-i priveam cu toții cât de încântați ascultă cum cântă păsărelele”.

Cine știe cât ar mai fi savurat Regele trilurile care-i aminteau de copilărie. Au fost aduși la realitate de trecători care opreau mașinile nevenindu-le să creadă că cel care stă pe marginea drumului de țară este chiar Regele Mihai. În scurt timp, pe șosea s-a format o altă mulțime și, preț de aproximativ o oră, Regele Mihai a împărțit autografe.

”Venea lumea cu foi, cu bucăți de ziar, cu ambalaje, cu orice fel de hârtie găsea prin mașină. Regele nu a plecat până ce nu le-a dat tuturor autograf. Tot atunci a obținut și Alex, băiatul nostru, un autograf de la Rege, pe carnetul de student. La plecare, ne-am pupat. Exact ca niște oameni normali. Această normalitate m-a impresionat la Regele Mihai și la Regina Ana. Această simplitate!”.

(Ziarul Est News aduce mulțumiri doamnei profesor Elisabeta Craus pentru efortul pe care l-a făcut pentru a ne pune la dispoziție fotografiile prezentate în acest articol)

About Simona Vasile

x

Check Also

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

PMP și-a propus să aibă candidați la 70 de primării din județ și să obțină peste 10% la alegerile locale

Organizația Vaslui a PMP și-a lansat, în cadrul Colegiului ...

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: