Home / Administratie / Planul lui Boroș pentru Grădina Publică: un fel de Aventura Park, cu senzori de prezență pe alei, lacuri artificiale și plimbări cu barca!

Planul lui Boroș pentru Grădina Publică: un fel de Aventura Park, cu senzori de prezență pe alei, lacuri artificiale și plimbări cu barca!

de Simona MIHĂILĂ

La mijloc de lună decembrie, cȃnd în oraș miroase a relaxare, a vată pe băț și a gogoși, cele mai calde ʺgogoșiʺ îi așteaptă pe bȃrlădeni la dezbaterea publică organizată de Primăria Bȃrlad în Sala Mare a Cinematografului ʺVictoriaʺ. Astăzii, chiar la miezul zilei, atunci cȃnd marea majoritate a contribuabililor lucrează, primarul Boroș i-a invitat pe cei interesați să discute despre soarta proiectului de reabilitare a Grădinii Publice, pe care vrea să o transforme în atracția numărul 1 a orașului, dacă nu a Moldovei!

Istoria de peste 165 de ani a Grădinii Publice din Bȃrlad e pe cale să ia o turnură care ar face să crape de invidie orice european. Primarul Dumitru Boroș a scos din sertar proiectul de reabilitare a parcului, l-a îmbogățit cu tot ce e mai nou și mai modern în materie de instalații de iluminat public și mijloace de divertisment, și l-a dăruit bȃrlădenilor, spre dezbatere, pe site-ul primăriei.

Adevărata dezbatere va avea loc, însă, astăzi, cȃnd, la adăpostul Legilor Nr.52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică și legea a Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informații de interes public cu modificările și completările ulterioare, primarul Boroș le va expune celor care vor fi prezenți în Sala Mare a Cinematografului ʺVictoriaʺ propunerile subalternilor săi, pentru reabilitarea Grădinii Publice din Bȃrlad.

Ceea ce își propune Dumitru Boroș este, de fapt, modernizarea zonei verzi pe o suprafață de 11,6 ha din totalul celor 17,4. În primul rȃnd, prin repararea tuturor ʺdisfuncțiilorʺ inventariate꞉ aleile principale cu pavaj degradat, aleile secundare deteriorate, vegetația îmbătrȃnită și cea dezvoltată spontan, punctele de acces neamenajate, problemele cu scurgerea apelor meteorice (vechiul sistem de drenare nu funcționează, ceea ce face ca aleile să fie inundate sau acoperite cu aluviuni, și să existe zone de băltire), iluminatul public insuficient, lipsa mobilierului urban, lipsa dotărilor și a atractivității.

Iată ce visează Boroș

Ce-și dorește, în schimb, primarul Boroș? Alei refăcute și, pe lȃngă acestea, alei ecologice cu mobilier natural și vegetație decorativă, întinerită prin introducerea de specii noi, ba chiar și cu plăcuțe care afișează numele plantelor, ca în grădinile botanice. O zonă nouă, amenajată special pentru personalitățile bȃrlădene, la pachet cu cȃteva piațete și cu un teatru de vară reabilitat. De la cultură la divertisment e doar un pas, astfel că Dumitru Boroș intenționează să le ofere bȃrlădenilor o zonă pentru grătar și picnic, o pistă de biciclete și una de alergat, un skate park pentru activități sportive destinate tinerilor, locuri de joacă noi, realizate numai din materiale naturale, pentru atragerea părinților și a copiilor în activități comune în natură, și cȃteva lacuri artificiale cu insule tematice, pentru plimbări cu barca sau pentru a patina, în lunile de iarnă.

Atracția orașului nu va fi, însă, acest parc care rivalizează cu cele din marile orașe ale Europei, ci un Aventura Park, care să aducă profit pentru Grădina Publică din Bȃrlad, care va concesiona unei firme private o porțiune de teren pentru amenajarea unui asemenea loc de distracție în natură.

Pe lȃngă toate acestea, sunt prevăzute în proiect un sistem nou de preluare a apei, cu două lacuri pentru captarea apelor meteorice, un nou sistem de irigație, dar și un sistem de iluminat, inteligent, ultraperformant, cu programare de iluminat pe zone și cu senzori de prezență! Ce n-au văzut Parisul și Versailles-ul la un loc!

Toate acestea și multe altele asemenea lor vor fi discutate astăzi, la dezbaterea publică unde sunt așteptate cu interes propunerile, sugestiile și opiniile bȃrlădenilor. Au, desigur, doar valoare simbolică, de recomandare, pentru că proiectul e aproape bătut în cuie! Îi mai lipsește un singur lucru și cel mai important꞉ sursa de finanțare! Pentru un oraș pe cȃt de sărac este Bȃrladul, visele nu costă nimic, dar sperăm că banii pentru această investiție nu vor veni din bugetul local, și că primarul Boroș și-a pus în gȃnd să ne demonstreze că poate și că va aduce fonduri europene în oraș. Am prefera să fie folosite pentru investiții serioase, care să salveze Bȃrladul din izolare, și nu pentru a pune în practică idei populiste, care nu țin de foame.

About Tehno Redactor

3 comments

  1. Un primar a inceput sa vanda si asta vrea sa termine.Frumos ce mai ..asa baieti vindeti ,concesionati tot firmelor straine ca si asa langa poienita ala cu poneii se tot extinde de parca toata gradina e a lui..Ce conteaza ca e publica? Hai sa vindem tot si sa platim si sa intram sa ne plimbam

  2. Mai bine ar face un țarc pentru el,ca de BOU ce e nu merita sa circule printre oameni.

x

Check Also

Nicu Palade va conduce Locativa Vaslui și după ieșirea societății din insolvență

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința extraordinară ...

Tone de apă și suc, donate Spitalului Județean Vaslui de Crucea Roșie

Tone de apă și suc produs de una dintre ...

Bătrânii și persoanele izolate la domiciliu, ajutate cu alimente de către Episcopia Hușilor

Bătrânii care nu se pot deplasa și persoanele izolate ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: