Home / Administratie / (VIDEO) Mii de oameni din județ au venit să vadă ”mascații” la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă

(VIDEO) Mii de oameni din județ au venit să vadă ”mascații” la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă

Mii de oameni au venit, duminică, să vadă în Centru Civic din Vaslui cei peste o mie de artiști care au participat la cea de-a 36-a ediții a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă. Manifestarea a reunit zeci de formații de jieni, haiduci, colindători și urători, din 29 de comunități, fiecare cu specificul său.

Așa cum era de așteptat, Centru Civic din municipiul reședință a fost neîncăpător pentru miile de iubitorii de teatru popular din județul nostru care s-au putut bucura ore întregi de tradiționalul festival de datini și obiceiuri de iarnă, ajuns la cea de-a 36-a ediție. Astfel, peste 1.000 de artiști au venit din toate zonele județului pentru a-și expune jocurile și costumațiile specifice locurile din care provin. Festivalul a început în Parcul Copou, de unde ”mascații” au pornit într-un periplu pe străzile din Vaslui. Pe traseu, au fost întâmpinați și aplaudați de localnici, care nu s-au arătat ”dovediți” de vremea mohorâtă de afară. Pe lângă jieni, haiduci, colindători și urători, la festival a putut fi remarcată ”celebra” capră de peste cinci metri înălțime din zona Rafaila, ținută cu greu de un singur tânăr. Nu puteau trece neobservate nici formațiile de vălăret, de asemenea specifice doar județului nostru. Și, nu în cele din urmă, s-a remarcat, ca și anul trecut, ”Alaiul de urși” de la Comănești, îndrăgit mai ales de copii.

Pe scena din Centrul Civic au urcat, înaintea artiștilor, reprezentanții autorităților locale, care au transmis un gând bun atât artiștilor cât și miilor de spectatori.

Sunt 36 de ani de când avem această frumoasă manifestare, atât prin evoluția formațiilor artistice, cât mai ales prin participarea dumneavoastră, a spectatorilor. Faptul că ați venit într-un număr atât de mare înseamnă că festivalul nostru este o adevărată serbare a comunității, un moment de unire între noi toți, între sufletele noastre și, mai ales, cu ale celor care au trăit înaintea noastră. Ceea ce vedem pe scenă și ceea ce trăim în sufletele noastre este o desfășurare de datini, de obiceiuri, care au existat cu mii și mii de ani înaintea celor dintâi strămoși ai poporului nostru. Prin această manifestare a noastră sunt priviți toți cei din vechime. Potrivit vechilor credințe, la astfel de acțiuni participau și cei decedați și, de aceea, avem măști, să nu-i recunoaștem pe toți. Noi îi recunoaștem doar în sufletul nostru, mai ales în acest an, unul al centenarului, când îi vom evoca pe toți strămoșii noștri care s-au jertfit pentru patrie. Faptul că suntem împreună este un semn al unirii tuturor, al celor cu performanțe artistice, care sunt unici în Europa, iar județul Vaslui strălucește în România”, a declarat etnograful și folcloristul Dan Ravaru, din cadrul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale (CJPCCT) Vaslui.

Membrii formațiilor au cântat sau au jucat și în afara spectacolului, în fața instituțiilor publice sau a restaurantelor din zona centrală a municipiului Vaslui. Majoritatea participanților s-au bucurat de susținerea primarilor, cu toate că au primit din partea organizatorilor câte 50 de lei ca și onorariu de participare. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste două tone de furaje, mistuite de flăcări într-un incendiu la Todirești. Pompierii au reușit salvarea locuinței

Peste două tone de furaje au fost mistuite de ...

Coronavirusul dă peste cap Târgul de Primăvară. Mai multe activități dedicate mărțișorului au fost anulate

de Dănuț CIOBANU  Epidemia de coronavirus care se extinde ...

A ars Duster-ul Primăriei Pogana!

Surpriză incendiară, la propriu, pentru Maricel Gîfu, fostul primar ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: