Google+
Home » Social » Crăciun ca acasă și pentru stranieri! Tone de alimente tradiționale au plecat din bătăturile vasluiene, în toate țările UE

Crăciun ca acasă și pentru stranieri! Tone de alimente tradiționale au plecat din bătăturile vasluiene, în toate țările UE

de Daniel MICU

 Sute de vasluieni vor petrece Crăciunul printre străini. Departe de familie, aceștia se vor bucura însă de mese tradiționale, cu sarmale, carne afumată și cozonaci trimiși de acasă. În aceste zile, firmele de transport din județ lucrează la foc continuu, ducând în Anglia, Italia, Spania sau Germania, sute de kilograme de cârnați, de șuncă, jambon, coaste afumate, tobă sau caltaboși. Toate, pregătite cu drag de bătrânii din gospodăriile vasluiene pentru cei care muncesc peste mări și țări.

 E fierbere în aceste zile în toate gospodăriile din județ. În multe case, oamenii fac pregătiri nu doar pentru a avea ei înșiși pe masă preparate tradiționale, ci mai ales pentru copiii, nepoții sau frații aflați la mii de kilometri distantă. E și cazul familiei Stanciu, din Pogana. Doi părinti, rămași singuri după plecarea fiului în Germania în urmă cu trei ani, abia mai prididesc cu organizarea pachetelor cu alimente care vor ajunge la Florin înainte de Crăciun.

Gospodarul, nea Mitică, urmărea atent focul la afumătoare unde se odihneau bucăți potrivite de șuncă, dar și urechi de porc, piept și o ruladă pregătită după o rețetă proprie: “Am avut un porc de 220 kg și l-am tăiat săptămâna trecută. De atunci, îl pregătim. Aproape toată carnea, afumată sau congelată, o trimitem în Germania, la copilul nostru. Soția prepară acum toba, cârnații i-am umplut, acum se usucă și urmează să intre și ei la afumat. Azi afum urechi, o ruladă delicioasă, piept, șuncile, mai târziu pun și coastele. Uitați cum arată! Trebuie să le verifici, să întreții focul… E muncă, nu glumă. Eu am aproape 70 de ani, dar nu mă plâng. Fac tot ce trebuie să avem sărbători îmbelșugate și noi, dar mai ales Florin. E departe. Nu mi-a cerut nimic. A spus doar să îi trimit ce mănânc eu și mama lui. Ar fi ca și cum vom mânca împreună. Pachetele nu sunt încă gata. Încă mai organizăm. Îi trimit și mălai, și borș de putină, și murături, și varză murată, vin, usturoi, un picior de porc să își facă răcituri. I-am luat și ceaun. E o bucurie pentru noi! Să aibă băiatul sărbători ca acasă”.

Nea Mitică Stanciu are o mare durere în suflet, însă: “Suntem bătrâni. Am mai avut un copil, dar ni l-a luat Dumnezeu! Florin e plecat. Muncește. Noi îi susținem. Vrem să fie fericit! Dar îmi lipsește! Iertați-mă, îmi dau lacrimile, sunt un părinte emotiv! El e bucuria noastră! Când ești tânăr nu te gândești, dar a venit timpul când ai nevoie de toiag în care să te sprijini! Un copil e tot ce ai nevoie, să îți deschidă ușa, să îți dea o cană cu apă și, mai ales, o vorbă bună! Eu nu mă dau! Sunt încă în putere, dar anii trec! Ne e dor de băiat! Dacă îl știm bine, în siguranță, e tot ce contează pentru noi! Acum, gata cu sentimentalismele, că trebuie să verificăm afumătoarea! Vine Crăciunul, sărbătoarea noastră de suflet! Tuturor le dorim numai bine, liniște și pace în case!”.

 În toate curțile este forfotă. Porcii au fost sacrificați și preparatele sunt aproape gata. Bărbați și femei robotesc pentru a se bucură cu toții de mese bogate.

 “E o perioadă agitată. Oamenii au crescut porci și acum îi sacrifică și îi prepară, după datină. Fiecare se îngrijește să aibă de Crăciun cârnați, șuncă, mușchi, răcituri, sarmale și cozonaci. Și nu doar pentru ei. Sunt multe familii care trimit pachete copiilor în străinătate. Părintii sau frații rămași în țară fac tot ce le stă în putere ca și rudele lor aflate departe să aibă un Crăciun îmbelșugat”, ne-a declarat Măricel Gîfu, primarul comunei Pogana.

Firmele de transport din județ preiau pe bandă rulantă, zi și noapte, sute de pachete cu alimente pentru vasluienii care nu au putut să se întoarcă acasă înainte de finalul anului și care, indiferent de cât câștigă și în ce orașe luxoase locuiesc, vor să trăiască sărbătorile în stil românesc, ca și cum ar fi acasă.

Comments

comments

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: