Home / Administratie / Guvernul ia cu o mȃnă, și dă cu alta – Voucherele de vacanță pentru bugetarii vasluieni au întȃrziat jumătate de an, dar vin de la 1 ianuarie 2018, odată cu noile scumpiri

Guvernul ia cu o mȃnă, și dă cu alta – Voucherele de vacanță pentru bugetarii vasluieni au întȃrziat jumătate de an, dar vin de la 1 ianuarie 2018, odată cu noile scumpiri

Tichetele vor fi acordate angajaților din toate instituțiile publice, suma cuprinsă în bugetul de anul viitor pentru această măsură fiind de 1,7 miliarde lei. Vestea bună vine, însă, la pachet cu scumpirile pe care le pregătește Guvernul, de la 1 ianuarie 2018, principalii candidați la creșterile de preț fiind carburanții, gazele și electricitatea, dar și alimentele.

Vasluienii care lucrează în instituțiile publice și care au așteptat, în 2017, să primească vouchere de vacanță, așa cum era prevăzut în Programul de Guvernare al PSD, pot să-și planifice deja concediile pentru anul viitor.

În cadrul dezbaterilor din comisiile de buget – finanțe din Parlament, Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a declarat că voucherele de vacanță sunt bugetate și se vor acorda tuturor persoanelor care sunt angajate în sistemul public.

Deși, potrivit Ordonanței de Urgență 46/2017, indemnizațiile sau primele de vacanță în valoare de 1.450 lei trebuiau să intre în buzunarele angajaților în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, guvernanții au decis să schimbe metodologia de acordare a voucherelor, care ar putea ajunge la beneficiari numai sub formă tipărită sau în format electronic. În plus, de la 1 ianuarie 2018, intră în vigoare majorarea salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată, pȃnă la pragul de 1900 lei, iar calculele Guvernului pentru voucherul de vacanță au fost date peste cap.

Actul normativ referitor la tichetele de vacanță prevede că “în cazul instituțiilor și autorităților publice centrale și locale, modalitatea de acordare a indemnizațiilor de vacanță se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, fără a se diminua cuantumul anual acordat salariaților din administrația publică centrală și locală pentru vouchere de vacanță sau echivalent”. Astfel, operatorii economici vor acorda angajaților proprii primele de vacanță numai sub forma voucherelor de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit, în condițiile legii, pentru un salariat.

Voucherele de vacanță emise pe suport electronic vor putea fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de angajator și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanță pe suport hârtie sunt multiplu de 50 lei, până la 100 lei, valoare nominală maximă pe voucher.

Așadar, deși nu se știe exact care va fi valoarea totală a unui voucher, 1450 lei sau 1900 lei, angajații vasluieni de la stat au motive să se bucure: de primit, vor primi! E vorba despre angajații din instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și de operatorii economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară. Toate aceste entități sunt obligate să acorde, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație, o singură indemnizație de vacanță sau o singură primă de vacanță, după caz, sub formă de vouchere. Angajatorul va stabili când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

O șoferiță a leșinat după ce un copil a intrat cu bicicleta în mașina sa pe o trecere de pietoni din Vaslui

Un copil de 7 ani ...

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: