Home / Sanatate / Atenție vasluieni! Cum vă puteți feri de trichineloză, boală care poate spulbera magia sărbătorilor de Crăciun

Atenție vasluieni! Cum vă puteți feri de trichineloză, boală care poate spulbera magia sărbătorilor de Crăciun

Perioada sărbătorilor de iarnă poate aduce și momente de suferință pentru vasluienii are nu își iau măsurile necesare de prevenire în ce privește starea lor de sănătate. Principalul pericolul îl reprezintă, ca în fiecare an, Trichineloza.

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.

La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apăr la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic sau prepararea termică “în sânge” ori consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă. De asemenea achiziționarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate și tăierea clandestină a animalelor .

“În vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populației sa achiziționeze animale de la unități avizate sanitar și să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar. De asemenea să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora”, a declarat Mihaela Vlada, director executiv al DSP Vaslui.

DSP Vaslui îi mai sfătuiește pe vasluieni ca la tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o mașină de tocat destinată acestei activități și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite. Să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit. În timpul gătirii e necesară atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri. E obligatorie prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic”, a mai declarat Mihaela Vlada. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

ULTIMA ORĂ! Pompierii bârlădeni au salvat o femeie de 80 de ani și au stins incendiul care cuprinsese un trailer

de Mihaela NICULESCU Două intervenții ...

Update! Accident cu șase victime la Sărățeni

Update: Accidentul produs în această ...

Investiții masive la SJU Vaslui, pentru a deveni unul din cele mai moderne spitale din Moldova

de Dănuț CIOBANU  Spitalul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: