Home / Social / Crăciun lângă bunici. Sute de copiii cu părinti plecați la muncă, vor strânge la piept doar jucăriile trimise din străinătate

Crăciun lângă bunici. Sute de copiii cu părinti plecați la muncă, vor strânge la piept doar jucăriile trimise din străinătate

de Daniel MICU

 Moș Crăciun aduce acasă sute de părinti vasluieni plecați la muncă, însă nu toți copiii sunt la fel de norocoși. Cei mai mulți își vor petrece sărbătorile strângând la piept doar jucăriile trimise în dar de peste mări și țări. În cazul lor, asistenții sociali din primării le calcă pragul vasluienilor care țin loc de mamă și de tată nepoților, pentru a se asigura că micuții se bucură de o atmosferă caldă de Crăciun, dincolo de dulciuri și jucării.

O implicare activă din partea autorităților locale în viața comunității am întâlnit în comuna Cozmești. Într-o perioadă de mare fierbere pentru adulți, dar și pentru copii, nerăbdători să îl primească pe Moș Crăciun, Alina Voicu, asistent social, bate la porțile familiilor ai căror membri muncesc în Italia, Spania, în Anglia, Franța sau Germania. În comună, zeci de copilași își așteaptă părinții acasă, de sărbători. Din păcate, nu toți vor putea să își părăsească locurile de muncă în aceste zile, așa că sunt nevoiți să își vadă copiii sau frații doar pe internet și să se asigure că sacul Moșului conține darurile așteptate de cei mici, dar și de cei mari.

“Moș Crăciun îi va aduce pe mami și tati acasă!”

Giulia (11 ani) și Alessio (7 ani) Fandarac s-au născut în Italia, însă de câțiva ani locuiesc cu bunicii, în comuna Cozmești. După aproape 11 ani de sacrificii, părinții lor au reușit să cumpere o locuință în Brașov, acolo unde se vor muta cu toții, în curând. Se întorc în sat la sărbători și au grijă să nu le lipsească nimic copiilor lor. Deși își iubesc bunicii, cei doi frați numără zilele până la Crăciun, atunci când familia se va întregi. Rudele au intrat deja în febra pregătirilor, acesta fiind un caz fericit.

“Moș Crăciun știe ce ne dorim noi, eu și frățiorul meu! Suntem cei mai fericiți lângă mama și lângă tata. Ne este dor de ei! Stăm cu bunicii, cu care ne înțelegem foarte bine, dar ei nu sunt mami și tati! Ne iubim bunicii, dar și mai mult ne iubim părintii! Moș Crăciun ne va aduna toată familia! Vor veni acasă și mătușile, și unchii, și verișorii! Vor fi cele mai frumoase sărbători!”, ne-a asigurat Giulia.

Bunica Fevronia e foarte mandră de familia sa. Are și de ce. Toți copiii și nepoții sunt bine, fiecare are rostul sau. Sunt sănătoși, harnici și ambițioși: “Suntem norocoși. Avem copii și nepoți foarte buni. Suntem o familie mare, copiii sunt răspândiți prin lume, dar de sărbători toți vin acasă! Tăiem porcul, pregătim bucate tradiționale. Vom petrece așa cum se cuvine, ne vom bucura unii de alții și ne vom face planuri pentru noul an! Ne străduim să le oferim nepoților noștri toată dragostea și atenția de care au nevoie, însă pentru ei e important să îi aibă alături pe părinti! Fără sacrificii, nimic nu e posibil!”, a spus femeia.

Copiii nu au nevoie doar de dulciuri și jucării, ci și de căldură și siguranță

Comunitatea din Cozmești este unită și cei de la primărie au în atenție toți copiii aflați în grija rudelor. Și asta, spune primarul Mihai Sima, pentru că cei mici să nu fie vitregiți de atmosfera de sărbători, fie că familiile lor se vor reuni sau nu de Crăciun. Asistenții comunitari le calcă pragul bunicilor și unchilor care își cresc nepoții de ani de zile, stau de vorbă cu fiecare în parte și se asigură că acești copii au parte nu doar de mâncăruri tradiționale, de jucării și haine, dar și de confort emoțional.

 “Toți copiii ar trebui să fie lângă părinți. Mai ales în perioada sărbătorilor, cei rămăși în grija rudelor resimt lipsa mamei sau a tatălui. Ei primesc haine, dulciuri și jucării tot anul. Cel mai mult își doresc părintii aproape. În special, la sărbători le e mai greu! Și copiilor, dar și părinților aflați departe. Dacă familia nu e întreagă, degeaba. De Crăciun, unii localnici se vor întoarce acasă din Italia, Spania, Germania. Alții nu vor putea. Noi, ca și autorități, suntem atenți la aceste situații. Avem o evidență și ne implicăm în a sprijini rudele care cresc copiii ai căror părinți sunt la muncă. Îi consiliem și îi sfătuim cum să se comporte, ce să facă, în așa fel încât acești copii să aibă parte de o atmosferă caldă de Crăciun, de Anul Nou. Giulia și Alessio sunt norocoși. Vor avea părinții lângă ei. Sunt mulți însă, care vor face Crăciunul doar cu bunicii, mătușile sau prietenii. Părinții sunt nevoiți sa facă aceste sacrificii, pentru a le asigura copiilor o locuință, un viitor mai bun. Mai ales în mediul rural, banul se câștigă greu, nu sunt locuri de muncă și oamenii pleacă în alte țări de mare nevoie”, a declarat Alina Voicu, asistent social.

About Simona Vasile

x

Check Also

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

Bătrânii vasluieni către Guvernul României: ”Suntem îngroziți de prețurile la alimente și medicamente!”

de Dănuț CIOBANU  Persoanele în vârstă din județul Vaslui ...

Somaj tehnic în timpul stării de urgență

În timpul stării de urgență salariații pot fi trimiși ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: