Home / Invatamant / Noutăți despre salariile dascălilor vasluieni

Noutăți despre salariile dascălilor vasluieni

de Mara GRIGORIU

Gata cu întȃrzierile la plata salariilor și scuzele că primăriile nu au bani la buget pentru profesori și învățători! De anul viitor, salariile personalului din învățămȃnt sunt prinse în bugetul Ministerului Educației Naționale, care va vira către școli și grădinițe banii pentru drepturile salariale, indemnizațiile și contribuțiile aferente angajaților.

Măsurile recent adoptate de Guvern, prin OUG nr. 90 / 2017, aduc vești bune pentru vasluienii care lucrează în învățămȃnt. Se vor rezolva disfuncționalitățile în plata salariilor pentru personalul didactic, generate de aprobarea bugetelor școlilor și de transferul sumelor către fiecare unitate școlară în parte.

Potrivit documentului intrat oficial în vigoare, din 2018, se asigură pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, de la bugetul de stat. Este vorba inclusiv de plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătorești care au ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, și contribuțiile aferente acestora, precum și diferențele salariale prevăzute la art. 1 și 2 din Legea nr. 85 / 2016 privind plata diferențelor salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011.

Creditele bugetare se vor aloca, de către Ministerul Educației Naționale, tuturor inspectoratelor școlare, în vederea repartizării pe unități de învățământ. În cazul în care, la nivelul unor unități, se constată că sumele repartizate în baza costului standard sunt insuficiente, inspectoratele școlare pot efectua redistribuiri ale acestor sume între unitățile de învățământ de pe raza județului, sau pot proceda la alocarea sumelor rămase nerepartizate.

Redistribuirea sau, după caz, alocarea de sume rămase nerepartizate unor unități de învățământ de pe raza unor județe diferite se va realiza numai de către Ministerul Educației Naționale. Motivul? Această redistribuire conduce implicit la modificarea bugetelor inițiale aprobate, calculate pe baza costului standard pentru fiecare preșcolar sau elev.

Începând cu anul 2018, tot prin bugetul MEN se vor asigura și fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătorești devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale, pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământul preuniversitar de stat.

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești se va realiza după cum urmează: în anul 2018 – 5%; în anul 2019 – 10%; în anul 2020 – 25%; în anul 2021 – 25%; în anul 2022 – 35% din valoarea titlului executoriu, se arată în OUG nr. 90 / 2017.

Guvernul a ajuns la concluzia că plata salariilor pentru cadrele didactice și restul de personal din grădinițe și școli necesită o centralizare clară și concretă, care va fi gestionată de angajații din Ministerul Educației Naționale. Primăriile, inclusiv cele din județul Vaslui, și-au dovedit lipsa de eficiență în repartizarea fondurilor pentru salariile angajaților din învățămȃnt, care, nu de puține ori, și-au primit drepturile bănești cu întȃrziere, fiind nevoiți să aștepte rectificările bugetare.

About Simona Vasile

x

Check Also

Un nou club ”Credo Impact”, inaugurat pe Valea Prutului pentru 30 de copii și adolescenți din Pogănești și Chersăcosu

Un nou club ”Credo Impact”, destinat copiilor și adolescenților, ...

Cel mai mare punctaj, la olimpiada de limbă și literatură română, a fost obținut de o elevă din Gârceni

Etapa locală a olimpiadei de limba și literatura română ...

Cinci elevi și doi profesori de la Școala ”C. Parfene”, participanți la un proiect în Finlanda

Cinci elevi din clasa a VII-a A de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: