Home / Justitie / Șpaga la medic, legalizată sub formă de ”donație” către spital

Șpaga la medic, legalizată sub formă de ”donație” către spital

După dezincriminarea atâtor abuzuri și după legalizarea atâtor fapte de corupție, parlamentarii vor acum să legalizeze și spaga la medic. Un proiect de lege depus recent prevede ca pacienții să poată face donații sau plăți suplimentare către spitale, pentru a se evita „cadourile” care constau – de cele mai multe ori – în plicuri cu bani pentru medicii care acordă asistență.

Inițiatorii proiectului consideră că “dreptul la recunoștință” al persoanelor care se internează sau au nevoie de intervenții chirurgicale în România nu poate fi anulat prin nicio lege, nici chiar prin tragerea la răspundere penală, așa că mai bine “să profităm de perpetuarea acestei cutume“, dar să folosim banii pentru susținerea financiară a sistemului de sănătate.

Conform noilor prevederi, care completează Legea nr. 46/2003, privind drepturile pacientului, donațiile pacienților se vor face doar către spital, centrul sanitar în care a fost îngrijit, nu către medici sau angajați ai unităților respective. La art. 34 din actul normativ menționat se prevede acum că se pot face “plăți suplimentare” către unitățile medicale, dar formularea este ambiguă, mai susțin parlamentarii.

Proiectul de lege nu face nicio referire la situațiile în care medicii nu vor ”înțelege” că banii sunt donație pentru spital și vor băga banii în buzunar. Evident, intenția din spatele inițiativei parlamentarilor este, de fapt, aceea de a închide o dată pentru totdeauna subiectul șpăgii la doctori, dar și o invitație la a ”dona”. Problema cea mai mare legată de tradiționalul plic la doctor este aceea că actul medical este condiționat în cele mai multe cazuri de prezența plicului. Pacienții nu s-au plâns niciodată nicăieri că se simt constrânși să își arate recunoștința față de un medic care și-a făcut datoria, ci de faptul că mulți medici nu se apleacă serios asupra cazurilor decât dacă pacienții sau aparținătorii le dau șpagă. Aceasta este adevărata problemă pe care legiuitorii ar trebui să o rezolve, dacă ar fi cu adevărat bine intenționați. (Simona MIHĂILĂ)

About Simona Vasile

x

Check Also

Județul nostru, controlat de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală din cauza focarelor de pestă porcină africană

Județul Vaslui va fi verificat, ...

Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, decis să reformeze instituția pe care o conduce

de Mihaela NICULESCU   Hotărât ...

ULTIMA ORĂ! Pompierii bârlădeni au salvat o femeie de 80 de ani și au stins incendiul care cuprinsese un trailer

de Mihaela NICULESCU Două intervenții ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: