Home / Social / Petrică, băiatul care nu crede în Moș Crăciun fiindcă la el nu a venit niciodată

Petrică, băiatul care nu crede în Moș Crăciun fiindcă la el nu a venit niciodată

de Daniel MICU

Deși are bocancii rupți și îi îngheață picioarele până la școală, în Solești, Petrică, un băiat de 13 ani din Boușori, nu îl așteaptă pe Moș Crăciun, pentru că la el nu a venit niciodată! Deși nu are mare lucru, nu cere și nu are așteptări.

Petrică locuiește împreună cu tatăl sau, Costel Huhulea, într-o căsuță veche, la marginea localității Boușori. A fost părăsit de mamă pe când era de-o șchioapă și deși nu și-o amintește pe femeia care i-a dat viață, recunoaște că uneori îi e dor de ea. Are doi frați vitregi, pe care abia așteaptă să îi îmbrățișeze de Crăciun. Sora mai mare este studentă și lucrează la București, iar fratele de 19 ani a plecat de câteva luni la Timișoara, la muncă. Petrică și tatăl lui nu au o viață ușoară, însă bărbatul face tot ce îi stă în puteri să fie un părinte bun.

“Am rămas singur cu trei copii, după două căsnicii. Nu ne-am înțeles, ele au plecat. Așa a fost să fie! Am făcut și fac tot ce pot! Copiii mai mari sunt plecați, dar vor veni acasă de sărbători. Am rămas cu Petrică. E cuminte și mă ascultă, merge binișor și la școală, sunt mulțumit de el. Știe că doar dacă învață va avea o șansă în viață. Ne descurcăm amândoi cum putem. Mă mai ajută în curte, taie un lemn, aduce o găleată de apă. E mic. Îmi este greu, recunosc! Eu spăl, eu fac mâncare! Asta mi-a fost soarta și nu am încotro! Mi-aș dori ca de Crăciun să am toți cei trei copii alături. Împreună ne vom organiza și noi, ca alte familii. Petrică își dorește multe, dar îi ofer și eu ce pot!”, mărturisește bărbatul, cu vocea tremurândă.

Timid, copilul vorbește puțin. Privirea lui însă spune multe. E un copil trist! Nu îl așteaptă pe Moș Crăciun, nu își dorește nimic. Știe că va primi niște dulciuri. Pe măsură ce discuția se prelungește, lui Petrică îi mai trec emoțiile și ne spune că nu crede în magia sărbătorilor, dar că are încredere în oameni: “Nu cred în Moș Crăciun! Nu a venit la mine niciodată! Am primit mereu dulciuri și am fost mulțumit. Dacă îmi doresc ceva?! Nu, nu îmi doresc nimic. Avem ce ne trebuie! Doar mi-ar trebui niște haine mai bune. Bocancii sunt puțin juliți pe deasupra, dar sunt buni, nu intră apa. Un calculator?! Da, mi-ar trebui pentru școală! Nu sunt posibilități!”.

”Petrică nu zâmbește fiindcă nu are motiv”

Nu au telefon și dacă vor să ia legătura cu rudele apelează la vecini. Aceștia sar în ajutorul lor ori de câte ori e nevoie și au numai cuvinte de laudă la adresa copilului.

“Îl știu pe Costel de o viață! A trecut prin multe! A greșit și el, și-a învățat lecția. A rămas singur cu trei copii, nu e ușor pentru un bărbat. S-au descurcat cum a dat Dumnezeu. Îi este foarte greu! Spală la mână pentru doi oameni, nu are mașină de spălat, e frig! Nu au frigider! Vara cumpără cât mănâncă într-o zi! Televizorul nici nu cred că mai merge! Copilul ăla e cuminte și respectuos, mai ceva decât o fată! Face naveta până la microbuzul școlar care îl duce la Solești, indiferent de vreme. O bicicletă i-ar ușura efortul când e uscat, dar el nu se plânge de nimic. E resemnat! Noi mai venim, îi ajutăm, le aducem o lingură de mâncare! Copilul asta merită și el un Crăciun frumos, îi trebuie haine, încălțări, o căciulă călduroasă! Nu zâmbește pentru că nu are motiv. Eu sunt bătrân și abia aștept să vină Moș Crăciun! El nu speră, nu visează, nu știe să se bucure ca alți copii!”, a spus nea Burghelea, vecinul familiei Huhulea.

Nevoile celor doi sunt multe! Pe lângă electrocasnice, le-ar trebui un pat bun, un dulap, lenjerii și chiar covoare. Totul în jur e deteriorat de timp, miroase și arată bătrânește. Nimic nu indică faptul că în casă trăiește un copil. Un copil care nu zâmbește niciodată… fiindcă nu are motiv.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

Bătrânii vasluieni către Guvernul României: ”Suntem îngroziți de prețurile la alimente și medicamente!”

de Dănuț CIOBANU  Persoanele în vârstă din județul Vaslui ...

Somaj tehnic în timpul stării de urgență

În timpul stării de urgență salariații pot fi trimiși ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: