Home / Justitie / Amenzi în valoare totală de 55.800 de lei date de polițiști hoților de lemne luna aceasta

Amenzi în valoare totală de 55.800 de lei date de polițiști hoților de lemne luna aceasta

Polițiștii vasluieni, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, desfășoară acțiuni pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale și sustragerilor de material lemnos. Cu ocazia activităților desfășurate luna aceasta au fost depistate mai multe persoane care comercializau sau transportau în mod ilegal material lemnos.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au organizat în luna decembrie 61 de acțiuni și controale în fondul forestier național și în locuri de depozitare sau comercializare a materialului lemnos. Polițiștii au controlat în total 88 de obiective (dintre care 1 exploatare forestieră). Cu această ocazie au constatat 11 infracțiuni, pentru care sunt cercetate 9 persoane. De asemenea, polițiștii au aplicat 295 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 55.800 de lei. Dintre acestea, 47 au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. Ca măsură complementară, polițiștii au dispus confiscarea sau indisponibilizarea a 32 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 8.000 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea sau indisponibilizarea a două ferăstraie mecanice și a unui atelaj cu tracțiune animală.

Ce riscă hoții de lemne

Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracțiune silvică și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puțin 5 ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei. Pedeapsa cu închisoare de la 6 luni la 4 ani e valabilă dacă valoarea prejudiciului produs este mai mică decât de 5 ori prețul mediu al unui metru cub dar fapta a fost săvârșită de cel puțin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a prejudiciului produs depășește limita prevăzută. Se sancționează cu închisoare de la 2 ani la 6 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puțin 20 de ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei. Ajung după gratii de la 4 ani la 16 ani cei care produc un prejudiciu care este de cel puțin 50 de ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.

În conformitate cu prevederile legale transportul materialelor lemnoase fără proveniență legală sau transportul materialelor lemnoase fără avizele de însoțire ori fără documentele comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulația materialelor lemnoase în vigoare constituie contravenții silvice și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei și confiscarea materialelor lemnoase în cauză. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

TIR cu 24 de tone de melasă, răsturnat între Huși și Crasna din cauza vitezei. Pompierii au intervenit în zonă

O autocisternă plină cu melasă s-a răsturnat în afara ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

Peste 17.000 de țigarete de contrabandă, descoperite ascunse în două uși metalice dintr-un autocar, în Vama Albița

Peste 17.000 de țigarete de contrabandă, care urmau a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: