Google+
Home » Administratie » Bârladul, un mare șantier, conform unui nou val de promisiuni lansat de autorități pe facebook

Bârladul, un mare șantier, conform unui nou val de promisiuni lansat de autorități pe facebook

de Simona MIHĂILĂ

După promisiunile făcute în campania electorală din vara anului 2016, dar și în prag de Moș Crăciun 2017, Dumitru Boroș pare să aibă un an dificil în față, pe care și l-a trasat cu… mâna lui. De pe hârtie și de pe pagina de socializare a primarului bârlădean, orașul are toate șansele să se transforme într-un imens șantier. Asta dacă e să ne luăm după anunțurile referitoare la lucrările de asfaltare, cele de canalizare, de extindere a rețelei de gaz metan sau de construcție a îndelung-așteptatei șosele de centură.

Peste 700 metri lungime de străzi din zona Centru – Gară vor fi îmbrăcate în asfalt nou, în acest an. Practic e vorba de un fel de ulițe (când puțin peste jumătate de kilometru însumează patru artere, nu se poate spune că acestea se pot numi chiar străzi). Finanțarea pentru acest proiect va veni, în totalitate, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Cum contractul de execuție a lucrărilor a fost deja semnat, locuitorii străzilor Ioan Vodă, Poșta Veche, Bogdan Bagdasar și Bicaz ar trebui să vadă, în cel mai scurt timp, utilajele lucrând în poarta casei.

Nu la fel de norocoși sunt bârlădenii de pe Cerbului, Constantin Brâncoveanu, Aurel Vlaicu, Muzelor, Ștefan Neagoe, Gheorghe Emandi, Ion Codrescu, Griviței și Opanez, care mai au de așteptat până când străzile lor vor primi undă verde pentru asfaltare și modernizare. Proiectul care vizează construcția a aproximativ 5.000 de metri lungime de stradă a fost depus la Ministerul Dezvoltării, dar nu se știe încă dacă va fi acceptat la finanțare în 2018.

De același șantier și de aceleași drumuri impracticabile vor avea parte, întregul an, locuitorii din cartierele Munteni și Podeni, unde vor continua lucrările de extindere a canalizării menajere. Răbdarea, cizmele de cauciuc și punțile improvizate către aleile din curte sunt cele mai bune recomandări pentru bârlădenii de pe 25 din cele 73 de străzi care sunt cuprinse în proiectul de modernizare.

Lucrări de canalizare se vor face și pe străzile Gheorghe Emandi, Ion Codrescu, și câteva străzi din cartierul Cotu Negru (Tudor Arghezi, Octav Băncilă, Olaru Cristian, Marin Lucian), dar și în zona Podu Verde, unde conductele vor fi înlocuite, pentru a se evita astfel deversarea dejecțiilor menajere în pârâul Valea Seacă.

Nici Bulevardul Republicii nu scapă de lucrări! Primarul Boroș le-a promis șoferilor bârlădeni nu mai puțin de trei sensuri giratorii. Este vorba despre intersecțiile Str. Republicii cu Str. G-ral Milea, Str. Republicii cu Str. Transilvaniei și Str. Republicii cu Str. Popa Șapcă. Proiectele se află pe lista de investiții a C.N.A.I.R – Regionala Iași, dar asta nu este o garanție că vor începe și vor fi finalizate în acest an.

Lucrări de asfaltare se vor face și pe străzile din Cartierul Deal II (unde începe și branșarea la rețeaua de gaz metan), Țuguiata II, Bariera Puiești (unde primarul Boroș a promis construcția de noi blocuri ANL), Trestiana și Complex Școlar, cartier care va fi extins și unde se va construi un zid de sprijin pe Strada Gladiolelor.

Pentru primăvara lui 2018 a fost programată recepția lucrărilor de la sala de sport a Școlii Gimnaziale “Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad. Dacă fondurile de peste un milion de euro, de la Compania Națională de Investiții (CNI), au fost gestionate corespunzător, cei peste 1.000 de elevi care învață la această unitate de învățământ își vor putea desfășura orele de educație fizică în cea mai modernă sală de sport din județ.

Cea mai așteptată investiție și, totodată, cea care are șansele cele mai mici de realizare rămâne șoseaua ocolitoare a Bârladului. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) abia evaluează ofertele pe care le-a primit, de proiectare și de execuție, după care urmează să fie reactualizate listele cu numele proprietarilor pe a căror terenuri va trece Varianta ocolitoare a Bârladului, în vederea inițierii Hotărârii de Guvern pentru exproprieri. Etape care, nu ne-ar mira, ar putea întârzia intrarea utilajelor în teren până în 2019 sau până la alegerile locale din 2020.

Cu atât de multe fronturi de lucru deschise, ne așteptăm ca site-ul primăriei din Bârlad să fie, în acest an, doldora de instantanee cu Dumitru Boroș cu foarfecele în mână. Nu, nu cu foarfecele de tuns trandafirii. Ci cu cel de tăiat panglici, care este și cel mai puțin uzat din trusa care ne-a arătat-o Boroș în campania electorală.

Încă de pe atunci, primul-gospodar al orașului s-a pus în slujba principiilor enunțate pe pagina sa de socializare, la final de 2017, cînd a postat un citat dintr-un psiholog și filosof american, William James, în care ne îndeamnă să căutăm să ne formăm ʺacea atitudine mentală specială, care să-ți dea sentimentul că trăiești intens, care-ți deschide vocea interioară ce spune <Acesta sunt eu, cel adevarat>, iar dupa ce ai dobândit această atitudine, urmeaz-o!”.

Ce-am înțeles noi e că urmează un an de foc pentru Bârlad, în care primarul Boroș ne va da ”sentimentul”că avem un primar adevărat. Iar facebook-ul și site-ul primăriei sunt principalele instrumente prin care ne formează ʺacea atitudine mentală specială” ce ne oferă iluzia… pardon, sentimentul, că ce vedem în poze este real!

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: