Google+
Home » Administratie » Cel mai scump drum din județul Vaslui: 48 de milioane de euro! Contractul a fost semnat

Cel mai scump drum din județul Vaslui: 48 de milioane de euro! Contractul a fost semnat

Conducerea Consiliului Județean Vaslui a semnat cel mai important proiect de infrastructură cu finanțare de la Uniunea Europeană ce se va desfășura în următorii ani, respectiv modernizarea drumului județean Bârlad – Laza – Codăești. În valoare de 48 de milioane de euro, investiția va presupune reabilitarea a peste 82 km de drum de pe teritoriul a 11 comune din jumătate vestică a județului.

Infrastructura rutieră a județului nostru continuă să se modernizeze în următorii ani, cu ajutorul fondurilor alocate de la Uniunea Europeană pentru exercițiul financiar 2014-2020. Consiliului Județean Vaslui a reușit să finalizeze documentația pentru modernizarea drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești, care va lega sudul de nordul județului. În prezența presei, președintele CJ, Dumitru Buzatu, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), Vasile Asandei, au semnat contractul de finanțare a proiectului în valoare de 222 de milioane de lei, din care 8,9 milioane de lei contribuția Consiliului Județean.

Este un eveniment foarte important pentru noi, județul Vaslui, cât și pentru zonă, rezultatul unei munci foarte complicate, cu nenumărate probleme. Va fi o investiție care servește zone diferite ale județului, începând din nordul Bârladului și până la hotarul cu județul Iași. Aspectul dominant va fi cel economic pentru comunitățile pe care le tranzitează acest drum. Pe artera în cauză vor circula mașini de transport care vor desfășura activități economice, îmbunătățind astfel activitatea firmelor”, a declarat Buzatu.

La rândul său, directorul ADRNE a subliniat importanța investiției care va fi implementată într-o perioadă de trei ani. ”Sunt foarte bucuros că semnăm acest act de finanțare, unul din cele patru ale regiunii pe care le-am pregătit și care prevăd modernizarea unor drumuri județene. Este o mare realizare pentru noi, un proces lung, cu o muncă complicată. Pentru județul Vaslui reprezintă un contract foarte important, care rezolvă efectiv niște probleme. Nu ne interesează să cheltuim niște bani europeni, ci să rezolvăm probleme ale comunităților”, a precizat Vasile Asandei.

Investiția se va finaliza în primăvara lui 2022

Cei 82,6 km de drum județean ce vor fi modernizați vor străbate, în ordine, 11 comune, respectiv Zorleni, Băcani, Alexandru Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești și Miclești. Lucrările se vor desfășura pe patru tronsoane ce vor fi scoase separat la licitație pentru a urgenta implementarea proiectului: Zorleni – Alexandru Vlahuță – Florești (24,4 km), Florești – Poienești Deal – Poienești – DN 2F (11 km), Laza – DN 15D – Dănești – Codăești (42 km) și Codăești – DN 24 (5,2 km). Proiectul va deservi aproape 40.000 de oameni din cele 11 comune. Pe lângă modernizarea efectivă a șoselei, investiția va presupune și reabilitarea a 23,4 km de trotuare, construirea a 1,7 km piste de biciclete și 24 de stații de autobuz. De asemenea, vor fi amenajate toate intersecțiile cu drumurile clasificate, inclusiv prin iluminarea lor cu sisteme pe bază de panouri solare. Nu în ultimul rând, va fi modernizată trecerea la nivel cu calea ferată din comuna Bălteni.

Proiectul ar urma să fie scos la licitație în cursul acestui an, iar lucrările ar trebuie să demareze efectiv în luna mai 2019. Investiția va fi finalizată în primăvara anului 2022. (Ionuț PREDA)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: