Home / Social / Un steag de 100 de metri a unit simbolic România de Republica Moldova, marcând intrarea în Anul centenar al Unirii

Un steag de 100 de metri a unit simbolic România de Republica Moldova, marcând intrarea în Anul centenar al Unirii

de Ionuț PREDA

Un steag de o sută de metri a unit simbolic Moldova de Basarabia, pe podul de cale ferată din Bogdănești (Fălciu), în cadrul unei acțiuni desfășurată la trecerea dintre ani de către autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului. Întinderea drapelului între cele două ținuturi a reprezentat, de fapt, demararea acțiunilor care vor marca centenarul Marii Uniri de la 1918.

Aproximativ 1.000 de oameni, români de pe ambele maluri ale Prutului, au refăcut vechiul ”pod de flori” de la începutul anilor ’90, unind astfel simbolic cele două ținuturi românești. Totul s-a desfășurat în momente de efervescență maximă pe podul de cale ferată Bogdănești (județul Vaslui) – Stoienești (Raionul Dimitrie Cantemir), la granița dintre România și Republica Moldova, pentru a marca astfel debutul centenarului Marii Uniri de la 1918.

Astăzi am dat start ”Anului centenar”. Dacă vorbim de România întreagă, dacă vorbim de o sută de ani de la Marea Unire, vorbim de Basarabia. Frații noștri din Basarabia ne vor, ne așteaptă, am venit în seara de Anul Nou, am plecat de la familii de acasă pentru a spune că avem o rană în suflet. Rana noastră este Basarabia. Nu trebuie să avem autorizații, să avem grăniceri, ca să mergem să ne plângem morții de la Țiganca, acolo unde sunt îngropați cei care și-au dat viața pentru reîntregirea națională. Vrem unire cu Basarabia, vrem ca, în 2018, să nu mai avem granița asta rușinoasă de peste Prut”, a declarat președintele Asociației ”Unioniștii 2012”, George Simion.

În colaborare cu autoritățile din Republica Moldova, unioniștii români, majoritatea din județul Vaslui, și-au dus la îndeplinire planul, acela de a se vedea la debutul centenarului Marii Uniri.

 

”Poate prin picătura pe care am pus-o noi astăzi o să se realizeze unirea dintre cele două regiuni”

Revelionul Unioniștilor”, așa cum au numit organizatorii simbolic acțiunea de pe 31 decembrie 2017, a debutat în fața Primăriei Fălciu. Aproximativ 500 de persoane, inclusiv invitați din Republica Moldova, au întins steagul tricolor și l-au purtat în mâini pe șoseaua de pe Valea Prutului, sub escorta polițiștilor și jandarmilor vasluieni, până la ieșirea din localitate. Ulterior, s-au urcat în mașini și autocare și s-au întâlnit la monumentul din localitatea Bogdănești, din aceeași comună, ridicat în memoria celor care s-au jertfit în confruntarea militară din 21 iunie 1941 de la Țiganca, din Republica Moldova. Oamenii au ținut discursuri, au urat și au scandat diverse lozinci, precum ”Unire” și ”Unitate”.

Este un moment deosebit pentru comunitatea noastră. Poate prin picătura pe care am pus-o noi astăzi o să se realizeze unirea dintre cele două regiuni. Mă bucur că au fost foarte mulți oameni, în liniște și bună înțelegere între cei care au participat. Mă bucur că au venit mulți oameni din Republica Moldova, care sunt cu dragoste și cu sufletul alături de România. Este o acțiune lăudabilă”, ne-a declarat primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru.

Conform programului stabilit, ”unioniștii” au întins din nou steagul și au repornit spre locul de întâlnire cu ”frații” lor de peste Prut. Pe durata a zeci de minute, traficul rutier a fost blocat pe sectorul de drum național Murgeni – Fălciu, de pe DN 24 A.

 

”Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească”

Ajunși la podul de fier, o parte dintre unioniști au mers cu steagul, sub supravegherea polițiștilor de frontieră vasluieni, până la dunga roșie de la mijlocul căii de comunicații dintre cele două maluri ale Prutului. Acolo, au predat simbolic drapelul către ”frații” din Basarabia, cu toții scandând la unison ”Unitate Națională”. De asemenea, cei aproximativ o mie de români și basarabeni au cântat ”Hora Unirii” și ”Treceți batalioane române Carpații”, strigând lozinci precum ”Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească”, ”România n-a avut graniță la Prut”, ”România Mare, deschide hotare”.

Este un mare pas spre unire. Ne-am adunat aici românii de pe ambele maluri ale Prutului ca să sărbătorim Revelionul în stil unionist. Se apropie centenarul și vrem să fim cât mai aproape unii de ceilalți. Cerem autorităților din ambele state să facă pași concreți ca să se înfăptuiască unirea”, a declarat unul dintre unioniști din Republica Moldova.

În finalul acțiunii de la podul de la Bogdănești, tinerii participanți la acțiune au întins steagul de-a lungul podului de cale ferată.

Unioniștii și-au exprimat dorința ca acestă cale de comunicații să se redeschidă circulației astfel încât localnicii de pe cele două maluri ale Prutului să treacă granița și să nu mai fie nevoiți să meargă la Albița sau Oancea, județul Galați, situate la peste 50 km distanță. ”Prutul este un râu intern. Nu ar trebui să despartă frate de frate și neam de neam. Cerem autorităților din Republica Moldova și România să repare acest pod. Costă trei milioane de euro”, a mai precizat George Simion.

Unioniștii au mai solicitat ca Ministerul pentru Românii de Pretutindeni să-și schimbe denumirea în Ministerul pentru Reîntregire Națională.

După acțiunea de la Prut, aproximativ 150 de invitați, jumătate dintre aceștia din Republica Moldova, s-au retras la Căminul Cultural Fălciu, acolo unde autoritățile locale au întins masă mare de Revelion. Pe lângă bunătăți tradiționale moldovenești și un vin licoros, mesenii s-au putut bucura și de o muzică de calitate, oferită de lăutari veniți din Basarabia, având-o ca solistă vocală pe Zinaida Bolboceanu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: