Home / Social / 28,8 milioane de lei pentru reabilitarea a 36 km de rețele de irigații de pe Valea Prutului

28,8 milioane de lei pentru reabilitarea a 36 km de rețele de irigații de pe Valea Prutului

Peste 36 de kilometri de rețele de irigații vor fi reabilitate în următorii ani pe Valea Prutului din județul nostru, cu o investiție totală de 28,8 milioane de lei, bani proveniți de la bugetul de stat. Odată cu realizarea acestor lucrări, vor putea fi irigate nu mai puțin de 10.000 de hectare din extremitatea estică a județului.

Amenajarea Albița – Fălciu va intra, din acest an, în Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România, aprobat prin HG 793/2016. În această direcție, se vor reabilita patru stații de pompare de bază, canale de aducțiune și de distribuție, cu lungimea totală de 36,29 kilometri, precum și un număr de 17 construcții hidrotehnice, constând în stăvilare și podețe. Valoarea investiției este de 28,9 milioane de lei, iar după finalizarea lucrărilor se va asigura necesarul de apă pentru irigații pentru o suprafață de 10.075 hectare.

În anul 2017, Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a întreprins o serie de acțiuni privind monitorizarea modului de implementare a programului. În acest sens, în vederea creșterii suprafețelor ce vor fi irigate în anul 2018, au fost organizate deplasări în teritoriu cu scopul identificării fermierilor care se pot constitui în noi organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI) sau a proprietarilor/utilizatorilor de terenuri agricole care doresc să adere la organizațiile deja înființate”, ne-a declarat directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu.

În timpul acțiunilor, fermierii au fost informați cu privire la avantajele aplicării udărilor pe aceste suprafețe prin preluarea gratuită a infrastructurii secundare de irigații, facilitățile de care pot beneficia membrii OUAI, având în vedere faptul că apa livrată pentru irigații este gratuită. În plus, pentru refacerea infrastructurii secundare de irigații precum și pentru achiziționarea de echipamente de udare și irigații, cultivatorii de terenuri pot accesa fonduri europene, în cadrul submăsurii 4.3 “Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice-componenta infrastructură de irigații”, nerambursabile 100% din valoarea cheltuielilor eligibile de până la un milion de euro, pentru OUAI, și 1,5 milioane de euro, pentru Federația Organizațiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigații. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Regretul unui cizmar bârlădean, că breasla lui va dispărea în câțiva ani

Meseriașii sunt pe cale de ...

Ce comoară ascunde Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad?

Sala cu vitralii de la ...

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: