Home / Administratie / Vasluiul, campion pe țară la numărul de salariați în administrația locală. Unul din opt vasluieni lucrează în sectorul public

Vasluiul, campion pe țară la numărul de salariați în administrația locală. Unul din opt vasluieni lucrează în sectorul public

de Mara GRIGORIU

Suntem vedete naționale: după numărul de asistați social care a impresionat o țară întreagă, județul Vaslui a ajuns pe locul întȃi în topul angajaților în administrația locală. Din datele de la Ministerul de Finanțe, transmise pentru HotNews, rezultă că Vasluiul înregistrează ponderea cea mai mare de salariați din sectorul public în totalul de angajați, respectiv 13,63%. Locurile doi și trei din clasament sunt ocupate, la distanță de două procente, de județele Botoșani (cu 11,59%) și Bacău (cu 11,34%).

Creșterea salariilor în sectorul public a adus Vasluiului locul fruntaș la numărul de posturi ocupate în administrația locală. Unul din opt angajați vasluieni, din totalul celor aproximativ 56.000 care au un loc de muncă, lucrează în administrație. Asta înseamnă că, în județul Vaslui, circa 29 de locuitori sunt “arondați” unui angajat din sectorul public, în timp ce în județul Sălaj, de exemplu, raportul este de 25 de locuitori la un salariat din administrație, iar în Ilfov și București, peste 40 de locuitori / salariat în domeniul public.

Ministerul de Finanțe a monitorizat numărul de posturi aprobate, ocupate și vacante, pe baza raportărilor lunare transmise de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale, iar concluzia este că, la nivel național, peste 1,2 milioane de romȃni lucrează în administrația publică, cu 10% mai mult față de anul 2014. Dintre aceștia, 500.000 de persoane muncesc în administrația centrală și peste 700.000 în administrația locală.

La Vaslui, numărul posturilor ocupate în sectorul public a crescut, în perioada 2014 – 2017, cu 2 procente, în timp ce în județe ca Sibiu, Constanța și Ilfov, creșterea a fost de 10 procente. Astfel, dacă acum trei ani 16.493 de vasluieni lucrau în administrația locală, anul trecut numărul acestora a ajuns la 16.767, în timp ce, în Capitală, numărul de salariați din sectorul public a ajuns la 53.773 de la 51.065.

Presupunerea că în județele cu o administrație locală suplă treburile merg mai ușor iar respectivul județ evoluează bine din punct de vedere economic nu este, însă, una corectă. Județele Covasna și Mehedinți, cele mai sărace din țară după criteriul PIB / capita, au cȃte 27 de locuitori / salariat public, cu 2 mai puțini decȃt Vasluiul.

Dacă la Vaslui unul din 8 salariați lucrează în sectorul public, în Botoșani, Bacău, Tulcea, Gorj, Călărași, Suceava și alte 11 județe, un salariat din 10 e angajat la stat.

Așadar, 16.767 de vasluieni care lucrează în administrația locală, din totalul celor 56.119 angajați, au un numitor comun: slujbe confortabile, care, deși nu sunt toate plătite excelent, sunt mai sigure și dau mai puține bătăi de cap față de cele din mediul privat. Consilierii de carieră spun că, deși nu oferă satisfacții financiare și nici profesionale notabile, cele mai multe locuri de muncă de la stat au un grad sporit de confort și securitate. În plus, la stat, numeroși angajați pierd timpul și nu sunt productivi deoarece nu există o presiune constantă asupra lor pentru a obține performanțe. ʺTimpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim la statʺ e un slogan care, deși cu ecouri în Epoca de aur, are adepții săi și astăzi, mai ales dintre cei care nu sunt dispuși să-și asume riscul de a-și deschide o afacere pe cont propriu sau de a lucra la patron.

About Tehno Redactor

x

Check Also

ITM Vaslui: „Activitatea de relații cu publicul se va desfășura doar telefonic sau utilizând mail-ul instituției”

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM )Vaslui a anunțat, astăzi, ...

Consiliul Local Vaslui acordă un nou ajutor financiar Spitalului Județean de Urgență

Consiliul Local (CL) Vaslui a aprobat într-o ședință extraordinară ...

Plata salariilor în sistemul bugetar, pusă în pericol de prelungirea pandemiei de coronavirus

de Dănuț CIOBANU  Salariații din sistemul bugetar nu ar ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: