Google+
Home » Social » 343 de crescători de ovine din județ au depus cereri pentru obținerea ajutorului de minimis pentru lână

343 de crescători de ovine din județ au depus cereri pentru obținerea ajutorului de minimis pentru lână

Nu mai puțin de 343 de crescători de ovine din județ au depus cereri la Direcția Agricolă Vaslui în vederea obținerii ajutorului de minimis pentru lână. Întreaga producție ce va fi valorificată de către fermieri inclusiv în acest an ar urma să depășească 387.000 de kilograme.

Ajutorul de minimis acordat de către stat se pare că a încântat pe crescătorii de ovine din județ. Drept dovadă este numărul mare de cereri depuse de aceștia în vederea obținerii acelei subvenții dată de Ministerul Agriculturii în urma valorificării lânii de la oi. Astfel, 343 de fermieri au cerut subvenția de la stat, producția estimată a fi comercializată în 2017 și 2018 depășind 387.500 de kilograme, din care 71.261 kg lână rasa Țurcană, 94.278 kg lână rasa Țigaie, 139.586 kg lână rasa Merinos și 82.376 kg alte rase de lână.

Prin acordarea acestei scheme de minimis, se urmărește atât eficientizarea activității sectorului de creștere a ovinelor cât și stimularea înființării centrelor de colectare a lânii, determinând astfel crearea de noi locuri de muncă și, de asemenea, stabilizarea veniturilor crescătorilor de ovine. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare în cursul exercițiului financiar actual (2018) și in cele două exerciții financiare precedente (2016, 2017)”, ne-a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Vaslui, Gigel Crudu.

Cei 343 de solicitanți au fost înregistrați, la Direcția pentru Agricultură Județeana Vaslui, în Registrul Unic pentru accesarea Programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii și vor avea obligația să depună documente justificative care atestă comercializarea producției de lână obținută. Acestea sunt factura, fila sau filele din carnetul de comercializare din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 500/2017, schema de ajutor de minimis se acordă crescătorilor de animale care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii ovinelor, respectiv persoanelor fizice care dețin atestat de producător valabil până la data plății ajutorului de minimis, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și intreprinderilor familiale și persoanelor juridice cu activitate în domeniu.

Valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis, care se acordă beneficiarilor, este de 1 leu pentru fiecare kilogram de lână comercializată. De asemenea, beneficiarii acestei forme de sprijin trebuie să dețină o exploatație de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă anuală aferentă anului de cerere. (Ionuț PREDA)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: