Google+
Home » Social » Aproape 50.000 de sărbătoriți, ”în grădina lui Ion” din județul Vaslui

Aproape 50.000 de sărbătoriți, ”în grădina lui Ion” din județul Vaslui

de Simona MIHĂILĂ

Aproape 50.0000 de locuitori ai județului și-au sărbătorit ieri onomastica. Ei sunt cei care poartă numele Ioan și derivatele acestuia. Din toate numele de sfinți, Ioan este cel mai frecvent în tot județul, după Maria. Dintre localitățile urbane, cei mai mulți omagiați raportat la numărul de locuitori îi are Negreștiul, care depășește chiar și media pe țară.

Ieri, aproape 11% din populația județului Vaslui a petrecut. Sărbătoarea Sfântului Ioan este evenimentul cu cel mai mare număr de petrecăreți, după cea a Sfintei Maria. Dacă toți Ionii, Ioanele, Ionicii, Ionelele, Ionuții și Ioanii din județul Vaslui s-ar strânge la un loc, ar putea forma un oraș cu o populație de două ori mai mare decât a municipiului Huși. Însumat, numărul persoanelor botezate cu numele Ioan, Ioana și derivatele lor ajunge la aproape 50.000 (10,9%). Dintre aceștia, peste 33.000 de oameni au primul prenume Ioan/Ioana sau un derivat. Așadar, toate calculele pe care le veți regăsi în cele ce urmează au la bază doar numărul celor care au primul prenume după Sfântul Ioan.

Circa 17.700 răspund la numele de Ionel (6.527), Ionuț (4.758), Ionică (351), Ioniță (105) și, desigur, neaoșul Ion (5.960). Dar cei mai mulți părinți au ținut să-și boteze odraslele cu numele „de la Carte”, adică Ioan – 10.900 și Ioana – 3.810.

Din cei 33.000 de oameni al căror unic sau prim prenume a fost inspirat de Sfântul Ioan, 11.800 trăiesc la oraș. De departe, „conducător” este Negrești, raportat la numărul de locuitori. Acolo, numărul Ioan – ilor este de 15%. Mai exact, din cei 10.000 de locuitori ai urbei, cam 1.500 răspund la numele de Ioan & Co.

Urmează, aproape la egalitate, Bârlad și Vaslui unde își duc existența cam câte 4.400 de oameni ce și-au sărbătorit ieri ziua onomastică. Pe ultimul loc se află Hușiul, ai cărui locuitori locuitori nu au fost prea inspirați de numele Botezătorului. Acolo, aproape 1.600 de oameni și-au sărbătorit ieri onomastica.

 

Esență de Ion

Se pare că unii cetățeni ai județului Vaslui au iubit așa de tare numele Ioan încât nu s-au mulțumit doar cu numele de familie, ci le-au pus odraslelor și prenumele de Ion. În județ trăiesc aproape 160 de oameni pe al căror certificat de naștere figurează diferite combinații ce pornesc de la acest nume. De exemplu: Ion Ion, sau Ioniță Ionel, sau Ionel Ionuț, sau Ionașcu Ionică etc.

De departe, însă, „sclavii Botezătorului” sunt vasluienii care și-au numit copiii cu de două ori Ion”. Ca să înțelegeți, sunt câțiva vasluieni care au două prenume identice: Ion Ionuț, Ioan Ionel, Ioan Ionuț.

 

De ce Ion?

În toate timpurile de la Isus încoace, acest nume a fost preferatul omenirii. Chiar și acum, la peste două milenii, Ioan este numele cel mai răspândit pe glob, desigur, în variantele specifice diferitelor limbi: la nemți este Johann (sau Hans), la englezi – John, la italieni – Giovanni (sau Gianni), la unguri – Janos, la ruși Ivan, la cehi, polonezi și olandezi Ian, la francezi Jean, la spanioli Juan, la irlandezi Sean, la armeni Horbans apoi Ovanes, la arabi Hana, la greci Iannis.

Numele Ion vine din ebraicul Iehohanan, redus la Iohanan. Este compus din Io (prescurtate obișnuită pentru Iehova (Dumnezeu) și verbul hanan (a avea milă, a face o favoare (din care verb se trage și Hanah, deci numele Ana). În traducere, Iohanan înseamnă „Din grația lui Dumnezeu” ori „Dumnezeu s-a îndurat”, adică o formulă de mulțumire adresată Cerului de părinții care-și doreau foarte mult un copil.

Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului. Predicator și botezător pe malurile râului Iordan; înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus, este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți (având nu mai puțin de 3 sărbători dedicate lui).

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: