Google+
Home » Justitie » Măsuri de asigurare a securității împotriva incendiilor la lăcașele de cult

Măsuri de asigurare a securității împotriva incendiilor la lăcașele de cult

În vederea preîntâmpinării unor situații ce pot genera incendii la unitățile de cult, cu ocazia desfășurării slujbelor religioase cu public numeros, pompierii recomandă respectarea mai multor măsuri de apărare împotriva incendiilor.

În primul rând aducerea la cunoștința enoriașilor, de către slujitorii bisericii, pe timpul desfășurării manifestărilor religioase, a unor reguli minimale ce trebuie respectate în biserică, în vederea prevenirii incendiilor, cât și privind modul de comportare pe timpul producerii unui incendiu în biserică, în scopul păstrării calmului, evitării accidentelor nedorite și a panicii în timpul evacuării construcției incendiate. De asemenea nepermiterea accesului credincioșilor în incinta lăcașului de cult, decât în limita capacității bisericii, în scopul evitării producerii de accidente și menținerea în mod obligatoriu, pe timpul desfășurării slujbelor religioase cu public numeros, a ușilor de acces / evacuare în poziție deschisă. Se recomandă supravegherea sobelor și a celorlalte mijloace, cu sau fără acumulare de căldură din lăcașul de cult, pe toată durata funcționării, și întreruperea alimentării acestora înainte de începerea slujbelor religioase cu public numeros și verificarea, întreținerea și curățarea periodică a coșurilor de fum și, după caz, remedierea de urgență a deficiențelor constatate la acestea.

E important și să se asigure verificarea periodică a instalațiilor electrice și remedierea deficiențelor constatate și aamplasarea mijloacelor de încălzire la distanțe de siguranță față de elementele de construcție, decorurile sau mobilierul combustibile. Pompierii mai cer amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor amplasate în exteriorul bisericilor și la distanțe de siguranță față de acestea și evacuarea din interiorul lăcașurilor de cult, înainte de începerea slujbelor religioase cu public numeros, a covoarelor, mochetelor, scaunelor și băncilor nefixate de pardoseală și menținerea, în permanență a culoarului central degajat. De asemenea instruirea persoanelor cazate în spațiile destinate primirii oaspeților sau în căminele de bătrâni din incinta mănăstirilor sau aparținând de acestea, privind cunoașterea și respectarea regulilor de prevenire și stingere a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalațiilor electrice, cât și privind utilizarea focului deschis și interdicția fumatului.

Măsurile PSI mai prevăđ nepermiterea ca, prin modul de parcare a autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros, să se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție ale pompierilor la un eventual incendiu. Se cere permiterea utilizării focului deschis în exterior, pentru diferite activități gospodărești (igienizare, arderea gunoaielor, etc.) doar în locuri special amenajate, aflate la distanțe de siguranță, astfel încât să se elimine pericolul de propagare a focului la construcții sau depozite de fân, furaje, și doar pe timp fără vânt, activitățile respective fiind supravegheate pe toată durata și având asigurate, la fața locului, pentru eventualitatea că focul scapă de sub control, mijloace suficiente și adecvate de stingere a incendiului iar la terminare, jarul rezultat se va stinge complet.

E necesară asigurarea de mijloace de apărare împotriva incendiilor, rezerve de apă și posibilități efective de utilizare a acesteia cât și instruirea corespunzătoare a întregului personal, pentru declanșarea cu maximă operativitate a activității de intervenție pentru stingerea unui eventual incendiu izbucnit, cu forțe proprii, mai cu seamă în cazul acelor obiective izolate, amplasate la altitudine ori la distanțe mari față de serviciile de pompieri.
La terminarea activităților de cult specifice sau a slujbelor religioase, instalația electrică din spațiile în care acestea se desfășoară va fi deconectată de la sursele de alimentare, cu excepția iluminatului de siguranță și a circuitelor care alimentează sistemele de protecție contra efracției. (G.P)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: