Google+
Home » Administratie » Primăria Bȃrlad, șapte împrumuturi în valoare de peste 500 de miliarde de lei vechi!

Primăria Bȃrlad, șapte împrumuturi în valoare de peste 500 de miliarde de lei vechi!

de Simona MIHĂILĂ

Nici nu a început bine Noul An și curioșii care au intrat pe site-ul Primăriei Bȃrlad au dat nas în nas cu un extras din Registrul de evidență a datoriei publice pe care o are municipalitatea. Nu mai puțin de șapte împrumuturi, dintre care cel mai mic cu valoarea de 441 mii lei și cel mai mare de 17,7 milioane lei, are de achitat Primăria Bȃrlad. Toate creditele datează din timpul administrațiilor Constantinescu, atunci cȃnd orașul s-a împrumutat pentru proiecte de dezvoltare, cum sunt extinderea rețelei de canalizare menajeră în cartierele Munteni și Podeni (cu care acum se laudă primarul Boroș, ca și cum el ar fi avut ideea), asfaltarea unor străzi și reabilitarea canalizării pluviale, cȃt și pentru două proiecte – Cinematograful ”Victoria” și Centrul de îngrijire corporală –  despre care inițial s-a spus că ar fi mofturi dar care, ulterior, și-au dovedit utilitatea, în special cel din urmă, care oferă proceduri unice în oraș.

Patru credite la CEC Bank și trei la BCR. Valoarea totală a împrumuturilor꞉ 50,55 milioane lei. Dacă pentru unul dintre împrumuturi, în valoare de 1,6 milioane de lei, contractat în urmă cu 9 ani pentru modernizarea sediului administrativ al primăriei, scadența se apropie (noiembrie 2018), celelalte 6 împrumuturi vor apăsa bugetul Bȃrladului pȃnă în anii 2025, 2026, 2029 și 2038. Asta înseamnă că, pe drept cuvȃnt, copiii și nepoții vor fi cei care vor plăti datoriile făcute din pricina clasei politice inconștiente care continuă să ne îngroape, pe zi ce trece.

Ce investiții au fost făcute și trebuie achitate?

17,7 milioane de lei a împrumutat Primăria Bȃrlad de la CEC Bank, în anul 2014, pentru realizarea proiectului „Extindere rețea canalizare menajeră în cartierele Munteni și Podeni”. Potrivit termenilor inițiali, creditul trebuia stins în 2024, dar a fost prelungit pȃnă în luna noiembrie 2029. Cele mai optimiste previziuni arată că, peste 10 ani, canalizarea din cele două cartiere va avea nevoie de lucrări de întreținere și de revizii tehnice, care vor necesita alte sume de bani din bugetul Primăriei.

Tot către CEC Bank, dar în 2011, municipalitatea s-a îndatorat cu 10 milioane de lei, reprezentȃnd partea de confinanțare pentru proiectul „Străzi: Deal II, Țuguiata II, Bariera Puiești, Complex Școlar, Extindere Complex Școlar și Trestiana”. Între timp, unele străzi au fost asfaltate, sparte și reasfaltate, iar pe altele se așteaptă lucrările de racordare la rețeaua de gaz metan a orașului. Alți bani, alte reparații în plan! Scadența pentru acest împrumut꞉ septembrie 2037.

Seria creditelor de la CEC Bank nu se oprește, însă, aici. Alte două împrumuturi, de 7,7 milioane de lei, și 10,7 milioane lei, au fost semnate în numele bȃrlădenilor pentru pentru asfaltarea unor străzi și construirea locuințelor sociale (în 2008) și pentru realizarea obiectivelor „Centrul de revitalizare corporală și loisir Bârlad” și „Centrul multimedia și spațiul expozițional amenajat în Cinematograful «Victoria»”. Datele la care vor fi achitați banii sunt septembrie 2029 și iulie 2038.

Primăria Bȃrlad are datorii și către BCR, în valoare de 2,7 milioane lei. Primul împrumut datează din 2005, atunci cȃnd s-au virat 2,3 milioane lei în conturile municipalității, pentru cofinanțarea din cadrul Proiectului „Incubator și Centru de Afaceri «Tutova». Proiect care s-a transformat în incubator de distracție, Centrul de Afaceri fiind gazda a numeroase petreceri și festivități, fără legătură cu antreprenoriatul și incubarea de afaceri. Investiția păguboasă o achită bȃrlădenii pȃnă în anul 2025. Al doilea împrumut de la BCR are valoarea de 441.243 de lei, fiind contractat în 2006 pentru investițiile ce vizau „Reabilitarea rețelelor de canalizare pluvială și menajeră din zona Gară” și „Extinderea rețelelor de canalizare pluvială și menajeră în zona centrală a orașului”. Scadența꞉ septembrie 2026.

Este 50,55 milioane lei o sumă uriașă pentru Bȃrlad? În condițiile în care primarul Dumitru Boroș a afirmat, de mai multe ori, că municipalitatea are bani pentru diferite proiecte, așteptăm pe site-ul primăriei un grafic, pe ultimii zece ani cel puțin, cu gradul real de îndatorare al municipalității. De acolo vom putea trage și concluziile, în virtutea aceleiași transparențe de care ne tot asigură administrația Boroș.

About Simona Vasile

One comment

  1. Nu ar fi bine sa plateasca aceste credite doar cei care cred ca sunt bune ?

%d blogeri au apreciat: