Google+
Home » Social » Pensionarii vasluieni care își rotunjesc veniturile din PFA, buni de plată la ANAF

Pensionarii vasluieni care își rotunjesc veniturile din PFA, buni de plată la ANAF

Vasluienii care s-au pensionat, dar desfășoară activități independente sau profesii liberale, ca persoană fizică autorizată (PFA), trebuie să achite contribuțiile la sănătate (CASS) dacă în 2017 au realizat venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară sau estimează că o vor face anul acesta, însă nu și contribuții la pensie (CAS).

Pensionarii care obțin venituri din activități independente, ca PFA, titulari ai întreprinderilor individuale sau familiale și profesii liberale, datorează în 2018 CASS raportate la noul salariu minim pe economie, de 1.900 de lei, cu precizarea că la plata CAS sunt scutiți.

Prin urmare, toți pensionarii vasluieni care realizează venituri din activități PFA trebuie să aibă mare grijă atunci cȃnd calculează sumele pe care le datorează la ANAF. Încadrarea în plafonul anual se efectuează prin însumarea veniturilor anuale menționate, realizate în anul fiscal precedent, caz în care au obligația depunerii declarației 600 până la data de 31 ianuarie 2018.

Mai exact, un pensionar care, în 2017, a obținut ca PFA venituri de peste 22.800 de lei (12 salarii minime brute pe țară), va datora contribuția la sănătate, în cotă de 10% din 1.900 de lei, adică 190 de lei lunar. Dacă veniturile sunt sub acest plafon, contribuabilii nu sunt obligați să depună formularul 600 și nici nu trebuie să plătească CASS, având însă varianta de a opta pentru achitarea contribuțiilor, în aceleași condiții prevăzute pentru cei care au obligații fiscale.

În plus, pensionarii datorează CASS pentru veniturile din dobânzi, în cazul în care realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară. Aceeași obligație revine ți celor care obțin venituri din asocierea cu o persoana juridică, venituri nete din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții, venituri nete din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri brute din alte surse.

Care sunt pensionarii care pot avea PFA?

Conform articolului 118 din Legea 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, pot avea calitatea de persoană fizică autorizată următoarele categorii de pensionari:

  • pensionarii pentru limita de vȃrstă;

  • nevăzătorii;

  • pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate pentru jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv;

  • copiii, pensionari de urmaș;

  • soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, poate cumula pensia cu venituri din activități profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depășesc 35% din cȃștigul salarial mediu brut. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: