Google+
Home » Administratie » Ștefan cel Mare, evocat ieri la Podul Înalt

Ștefan cel Mare, evocat ieri la Podul Înalt

Vasluienii au sărbătorit ieri 543 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt. Evenimentul a fost marcat de CJ Vaslui și Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, unde au fost prezente și oficialitățile județului.

Pe lângă Te Deum, oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvase, participanții au depus coroane de flori și au asistat la un ceremonial militar susținut de Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași.

”Se împlinesc 543 de ani de la victoria de la Podul Înalt, locul de care se leagă destinul Vasluiului. Ștefan cel Mare a adus faimă acestui ținut, prin marea izbândă de la 10 ianuarie 1475 în fața armatelor otomane, considerată cea mai mare bătălie terestră a Evului Mediu. Această bătălie a rămas în memoria timpului ca fiind cea mai reușită izbândă a marelui domn și a consfințit, totodată, statutul Moldovei de Poartă a Creștinătății. De altfel, Moldova lui Ștefan s-a mai sprijinit încă un secol pe stâlpii puternici ai biruinței sale de la Podul Înalt, loc considerat de marele istoric Nicolae Iorga drept “Termopile al românilor”. Vasluienii au oferit ca simbol al acestei bătălii Ansamblul monumental ”Podul Înalt”, unde ne aflăm acum, operă a sculptorului bucureștean Mircea Ștefănescu. Alte ctitorii ale marelui Ștefan, Curțile Domnești și Biserica ”Sf.Ioan Botezătorul” de la Vaslui, sunt mărturii ale importanței acordate acestui ținut. Suntem urmașii lui Ștefan, iar datoria noastră este să păstrăm mereu vie memoria voievodului, considerată cea mai impunătoare personalitate a neamului românesc. În concluzie, pe Ștefan cel Mare e greu ca vasluienii să-l uite, fiind mândri că au ca simbol un nume ilustru”, a declarat Eduard-Andrei Popica, prefectul județului Vaslui.

Directorul Teatrului pentru copii ”Vasilache” din Botoșani, actorul Marius Rogojinschi, l-a readus mai aproape pe Ștefan cel Mare, oferind un moment de surpriză, printr-o interpretare de excepție a unor fragmente din ”Testamentul lui Ștefan cel Mare”. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: