Home / Social / EXCLUSIV Ionela, familia te așteaptă! Est News a stat de vorbă cu sora tinerei care își caută rudele, după ce a fost adoptată în Danemarca
Tudosia, sora Ionelei Țonea, tânăra care-și caută familia din Vaslui după 23 de ani de când a fost adoptată în Danemarca

EXCLUSIV Ionela, familia te așteaptă! Est News a stat de vorbă cu sora tinerei care își caută rudele, după ce a fost adoptată în Danemarca

de Simona MIHĂILĂ

Articolul publicat în premieră de Est News, despre povestea tinerei care își caută în Vaslui părinții și frații, la 23 de ani după ce a fost adoptată în Danemarca, a avut un impact neașteptat. Am fost contactați de zeci de persoane care au dorit să dea indicii despre părinții Ionelei Țonea, tânăra care a solicitat pe internet ajutorul tuturor celor care ar putea ști câte ceva despre părinții ei biologici – Ion Țonea, din Vutcani, și Dorina Dudău, originară din Costești, dar și despre frații săi.

Despre tatăl fetei, redactorii Est News au aflat, încă de alaltăseară, că nu mai este în viață. Viceprimarul comunei Vutcani, care era vecin cu Ion Țonea, ne-a declarat că acesta a decedat în urmă cu mai bine de 10 ani. De asemenea, am primit mai multe mesaje din Vutcani de la persoane care cred că sunt rude cu Ionela. Am preferat ca, înainte de a face publice aceste informații, să strângem date și despre frații și mama Ionelei, pentru ca tânăra să aibă parte de o poveste completă, sperând că vom afla și vești bune.

Răbdarea nostră a avut un final fericit, în sensul că am reușit să dăm de frații Ionelei și să stăm de vorbă cu sora ei cea mare. De la ea am aflat și povestea mamei, una nu la fel de fericită.

Mama și tatăl Ionelei au murit

Dacă în cazul tatălui Ionelei Țonea informațiile au fost ușor de aflat, acesta locuind în cea mai pare parte a vieții sale în Vutcani, comuna lui natală, în cazul mamei, căutările nu au fost atât de simple. Despre cea care i-a dat viață, tânăra adoptată în Danemarca știa doar că o cheamă Dorina Dudău, că are 68 de ani și că este din Costești.

Din păcate, în comuna Costești, nimeni din cei cu care am luat legătura nu știa ca acolo să se fi născut cineva cu acest nume. Se pare că Dorina Dudău a plecat în lume încă de când era adolescentă. Soarta a făcut ca ea să-și găsească sfârșitul anul trecut, după o boală grea, în comuna Pogana, acolo unde a fost îngropată cu sprijinul financiar al copiilor săi, pe care i-a abandonat când aceștia erau extrem de mici.

Toate acestea ne-au fost povestite de Tudosia Vamă, nimeni alta decât sora Ionelei Țonea, cel mai mare dintre copiii Dorinei. Tudosia are 41 de ani și trăiește în comuna Iana. Până alaltăieri nu a știut că ar avea o soră pe care nu o cunoaște. Ieri a fost chemată la primărie de către asistentul social din comună, Cătălin Caleap, căruia ziarul Est News îi mulțumește pentru sprijin. După ce a citit în ziarul nostru despre povestea Ionelei, acesta și-a dat seama că o parte din familia pe care tânăra o caută este chiar în comuna lui.

Nu aș fi crezut niciodată că mai m o soră”

Nu este vorba de 15 frați, cum greșit aflase Ionela, ci doar de șase. Tudosia și alți cinci, dintre care doi sunt plecați în Italia, respectiv, Spania, o soră trăiește în București, iar un alt frate locuiește tot în comuna Iana.

”Noi, cei șase frați, am fost crescuți de tatăl nostru, Gheorghe Catană, care a murit anul trecut, Dumnezeu să-l odihnească. Mama ne-a lăsat în grija tatei. Eu sunt cea mai mare și aveam doar 8 ani când mama ne-a abandonat. Mi-am crescut frații împreună cu tata, săracul, care nu s-a recăsătorit niciodată. Știu că în momentul în care părinții mei au intrat în relație, mama mai avea o fată, care a rămas și ea la tata, am crescut împreună, după care ea a plecat în lume, nu mai știu nimic de ea. Dar ca să mă gândesc că, după noi au mai urmat doi copii… nici prin cap nu mi-a trecut. Știu că după ce ne-a părăsit s-a luat cu unul, Țonea, și trăia prin Babadag cu el”, ne-a povestit Tudosia.

Tudosia nu a ținut legătura cu mama sa. Frații săi mai mici au mai primit-o în vizită uneori, dar ea nu a putut-o ierta și nu a acceptat să o întâlnească niciodată.

”Dumnezeu să o ierte, dar nu aveam ce să înțeleg de la ea. Era alcoolică”, mărturisește Tudosia.

Dacă vrea să vină, eu sunt aici. O aștept”

În ultimii ani ai vieții, Dorina Dudău se întorsese din lume și se aciuase în comuna Pogana, în satul Cârjoani. Un localnic a lăsat-o să stea într-o casă nelocuită. Anul trecut, Tudosia a aflat de la fratele său mai mic, singurul cu care mama lor mai ținea legătura, că a fost dusă cu salvarea la spitalul din Bârlad.

”Chiar dacă nu am vrut să o văd niciodată, mi s-a părut creștinește să ne ocupăm de ea în acele momente. Ne-am dus la spital, i-am cumpărat haine, că era dezbrăcată, i-am luat tot ce a avut nevoie și am vorbit și cu medicul. Ne-a spus că are hepatita C, că este în ultimă fază și să o luăm acasă, că nu are ce să-i mai facă. A murit la două zile după asta. Eu și frații mei am pus mână de la mână, a mai ajutat și primăria cu ceva bani, și am înmormântat-o”.

Așadar, Ionela Țonea nu-și mai poate întâlni părinții. În schimb, poate să-și cunoască șase dintre frații pe care îi are. Tudosia, sora ei cea mare, o așteaptă curioasă, cu inima deschisă. Chiar dacă a aflat că Ionela duce o viață fericită în țara de adopție, că, spre deosebire copilăria chinuită a fraților din România, ea a dus una lipsită de griji materiale, Tudosia tot simte compătimire față de sora mai mică: ”Da, sigur. Îmi doresc să o văd. Sărăcuța de ea… Noi am crescut aici, împreună, ne-am avut unul pe altul, am trecut împreună peste neajunsuri. Ea nu o fi dus grijă de nimic, dar în sufletul ei poate a fost amărâtă că nu și-a cunoscut părinții. Dacă vrea să vină, eu sunt aici. O aștept”.

Ionela Țonea este o tânără de 26 de ani, adoptată de o familie din Danemarca, în 1995, direct din orfelinatul din Babadag, acolo unde fata a fost abandonată de părinți imediat după ce s-a născut. Alaltăieri, prin intermediului grupului ”The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitați ai României”, a lansat un mesaj prin care cerea informații despre părinții săi, originari din județul Vaslui, dar și despre frații și surorile rămași în România.

Ziarul Est News le mulțumește tuturor celor care au reacționat după publicarea în ziar a articolului în care am expus povestea Ionelei, care ne-au trimis mesaje pe pagina de facebook sau ne-au dat telefon la redacție, pentru a ne oferi informații.

About Simona Vasile

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: