Google+
Home » Social » (VIDEO) Mii de vasluieni au sărbătorit Revelionul ”pe vechi”. În Doagele a fost sărbătoare generală, fiindcă toată lumea e pe rit vechi

(VIDEO) Mii de vasluieni au sărbătorit Revelionul ”pe vechi”. În Doagele a fost sărbătoare generală, fiindcă toată lumea e pe rit vechi

de Daniel MICU

Dacă pentru cea mai mare parte a locuitorilor județului Vaslui sărbătorile de iarnă se află undeva, departe, în urma lor, pentru alte câteva mii ziua de astăzi este una de odihnă și de refacere, pentru că tocmai ce au sărbătorit Revelionul.

 Sâmbătă, în zori, în satul Doagele din comuna Dragomirești era mare freamăt. Deși nimeni nu se mai aștepta, a început să ningă cu fulgi mari, iar localnicii au văzut asta ca pe un semn de prosperitate. Cu toții așteptau zăpada de săptămâni bune, așa că ultimele ore ale anului 2017, pentru ei, au fost magice. Ulițele au prins viață și personaje din povești, mai vechi sau mai noi, au dat startul distracției. Cetele de mascați, jieni și capre au bătut la fiecare poartă, zgomotoase și puse pe treabă. Au alungat spiritele rele cu furci și topoare, dar și cu dansuri drăcești și le-au urât gazdelor să aibă parte de un an mai bun. Nelipsită a fost muzica de fanfară, iar veselia i-a cuprins pe toți, de la mic, la mare.

Spre seară, a venit rândul copiilor să meargă să își ure vecinii și rudele, iar ieri au mers cu semănatul. Atmosfera a fost de sărbătoare, iar oamenii erau nerăbdători să treacă în noul an.

“Ne simțim extraordinar! Pentru noi e ultima zi din an. Un an nou bate la ușă și îl așteptăm cu speranța că va fi unul mai bun, mai spornic. Suntem bucuroși și ne pregătim pentru o zi lungă, în care urmează să primim zeci de urători, după tradiție. La Doagele, noi păstrăm obiceiurile pe stil vechi. Ne străduim să le transmitem nealterate copiilor noștri, pentru ca aceste datini să nu dispară odată cu noi! E o atmosferă foarte frumoasă! A început să ningă! Pentru noi e semn de belșug! Simțim cu adevărat că sunt sărbători! Azi e ajunul, mâine e Anul Nou și Sf Vasile! Vor fi petreceri și voie bună în toate casele! Le doresc tuturor multă sănătate și numai bucurii! La mulți ani!”, ne-a declarat nea Vasile Grigore, cu doar câteva ore înainte de a păși în noul an.

De zile întregi, gospodinele abia au prididit cu pregătirile. Sarmalele, răcituri, carnații și carnea afumată, colaci și cozonaci aromați – iată ce a bucurat simțurile celor care au sărbătorit pe rit vechi.

”Am făcut pregătiri toată săptămâna! Am început cu cozonacii ! Sarmalele și răciturile sunt printre preferatele noastre! Avem și salată beouf, prăjituri și colaci ! Carnea pentru grătar am pus-o de câteva zile în baiț, cu vin, cu ulei, sare, piper și alte condimente! Avem carne pentru toate gusturile, inclusiv mititei! Nu se poate fără mici! Mâine e și ziua soțului meu, așa că petrecerea se va prelungi, ca în fiecare an. Primii musafiri au sosit. Mai sunt care trebuie să apară! Noi am fost oaspeți la cei care au făcut revelionul pe 31 decembrie, astăzi, ei ne întorc vizita! Aceste sărbători ne umplu sufletul de bucurie și speranță!”, a mărturisit Cristina Grigore.

În comuna Dragomirești, odată cu trecerea anilor, localnicii încearcă să păstreze vii tradițiile.

”În satul Doagele, toți locuitorii sunt de rit vechi, păstrează aceste tradiții moștenite de la străbuni și le transmit tinerei generații! Lucrul acesta ne bucură! Astăzi (sâmbătă-n.r.) e ajunul anului nou! Toată lumea e veselă, se adună să vadă spectacolele mascaților, caprele, seara copiii vor merge la urat! Ne dorim cu toții un an mai bun, cu realizări, iar cei din Doagele, destul de vitregiți din punct de vedere al investițiilor absolut necesare, sperăm să se apropie de cele trebuincioase unei comunități civilizate! Le transmit tuturor celor care țin sărbătorile pe vechi multă sănătate și un trai mai bun!”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: